Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislava chce zakročiť proti neférovým taxikárom

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Turisti sa sťažujú hlavne na neetické a nezákonné správanie taxikárov pri stanovení ceny za cestovné. Samospráva bude počas preventívnej akcie kontrolovať dodržiavanie zákona o cestnej premávke.

Bratislava 24. februára (TASR) - Taxikár si za jazdu zo železničnej stanice do centra mesta vypýtal od návštevníkov Bratislavy 30 eur bez bločka, jazda z autobusovej stanice na Bratislavský hrad zasa vyšla anglických turistov 50 eur. Aj pre takéto prípady, na ktoré si sťažovali návštevníci hlavného mesta, plánuje bratislavská samospráva začiatkom leta intenzívne kontrolovať taxikárov.

"Magistrát spoločne s mestskou políciou a oblastnou organizáciou cestovného ruchu reaguje na narastajúci počet sťažností zahraničných turistov pred dovolenkovou sezónou," povedal riaditeľ kancelárie primátora hlavného mesta Ľubomír Andrassy. Turisti sa podľa neho sťažujú hlavne na neetické a nezákonné správanie taxikárov pri stanovení ceny za cestovné. "Väčšina sťažností poukazuje aj na fakt, že cestujúci musí platiť za batožinu alebo, že požadovaná suma je diametrálne odlišná od ceny, ktorá svieti na displeji taxametra," povedal Andrassy. Do preventívnej akcie sa zapoja nielen pracovníci magistrátu, mestskí policajti, ale aj partneri samosprávy, ktorí pôsobia v oblasti cestovného ruchu a budú imitovať zahraničných návštevníkov metropoly.

"Samospráva bude počas nadchádzajúcich týždňov aktívne kontrolovať dodržiavanie zákona o cestnej premávke, ktorý ukladá taxikárovi povinnosť uskutočniť prepravu cestujúceho najkratšou trasou," spresnil riaditeľ kancelárie primátora. Povinnosťou taxikára je mať v aute tarifné podmienky a cestujúci musí mať výhľad na displej taxametra počas celej jazdy. "Nehovoriac o tom, že taxikár je povinný vydať potvrdenie o zaplatení cestovného. Sankcie za porušenie pravidiel sa pohybujú od 100 do 15.000 eur, pričom na základe rozhodnutia primátora Milana Ftáčnika bol na magistráte vytvorený referát, ktorý rieši priestupky v správnom konaní," dodal Andrassy. Mesto tak chce bojovať nielen proti čiernym taxikárom, ale tiež prispieť k dodržiavaniu pravidiel zo strany taxikárov vo vzťahu k domácim, ale aj zahraničným cestujúcim. Počas uplynulého týždňa mestskí policajti vykonali 37 kontrol a v 14 prípadoch odhalili porušenia zákona, a tak bratislavský magistrát začal voči neférovým taxikárom správne konanie.