Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislavský kraj

V Bratislave to dnes vyzeralo ako počas konca 2. svetovej vojny

Na snímke ľudia si prezerajú vystavenú historickú techniku z obdobia 2. svetovej vojny. FOTO TASR/Martin Baumann

Kluby vojenskej histórie chceli ľuďom priblížiť, ako to vyzeralo počas oslobodzovania Bratislavy spod fašistickej okupácie v roku 1945.

Bratislava 8. mája (TASR) - V Bratislave dnes vzduchom lietali náboje, okná v centre sa otriasali pod výstrelmi z kanónov a bolo počuť najmä nemčinu a ruštinu. Bratislava sa totiž vrátila o 69 rokov späť do histórie a opäť zažila boj o svoje oslobodenie. Na Primaciálnom námestí to dnes chvíľu vyzeralo ako počas konca 2. svetovej vojny.

Kluby vojenskej histórie aj z okolitých krajín dnes chceli ľuďom priblížiť, ako to vyzeralo počas oslobodzovania Bratislavy spod fašistickej okupácie v roku 1945. Vojaci Červenej armády prišli do mesta zo severozápadu. "Vybrali sme si úsek histórie, kedy prieskumná jednotka vstúpila do vnútra mesta a dostala sa na dotyk s nemeckými vojakmi," vysvetlil pre TASR Igor Ballo, predseda občianskeho združenia Sahara. To už centrom mesta zneli výstrely, ulicu zaplnili pancierované vozidlá a výkriky Nemcov, ktorí pred Rusmi ustupovali. Skrývali sa poza múry paláca a z balkóna vyhadzovali papiere. "Nemci, ktorí utekali, ničili dokumenty o rôznych svojich zverstvách. Vždy sa to robilo, museli byť spálené," priblížil históriu Ballo.



Výstrely z centra bolo počuť ešte do niekoľkých ďalších ulíc. Množstvo detí, ktoré sledovali dianie na námestí so zatajeným dychom, si muselo držať ruky na ušiach. "Kanón má pritom 37-milimetrový kaliber a strela je poddimenzovaná, aby nebola príliš hlučná. V druhej svetovej vojne boli kanóny obrovských kalibrov, Nemci mali 150 mm, Rusi 152 mm. To už bolo ťažké delostrelectvo, v meste sa v bojoch používal 70 až 80-milimetrový kaliber," porovnal Ballo. Po niekoľkých minútach boja po námestí ležalo množstvo zastrelených vojakov a zem posiala slepá munícia. "Sú ešte horúce, počkajte," upozorňoval Ballo divákov, ktorí sa snažili počas predstavenia k munícii dostať.



Pri udalosti pred 69 rokmi padlo asi 740 sovietskych vojakov, približne 470 nemeckých a maďarských a vyše sto civilistov. Na námestí dnes udalosť zobrazilo do 60 členov klubov vojenskej histórie. Ballo vraví, že je potrebné dejiny pripomínať, lebo mnoho ľudí si ich predstavuje zidealizovane. "Nevedia si predstaviť skutočné dejiny. V bojoch prevládala surovosť a animozita, vojakov vytiahli von a strieľali do hlavy. Bratislava do týchto bojov ani nepoznala skutočnú vojnu, veď to bolo pokojné mesto. No tieto boje boli skutočne kruté," podotkol Ballo.

Na rekonštrukciu bojov sa kluby pripravovali priebežne celý rok. Keď sa dnešný deň skončí, už sa začnú podľa Balla zamýšľať nad tým, ako urobia rekonštrukciu bojov o rok. Bratislavčania dnes mohli okrem bojov vidieť aj originálnu techniku a historické vozidlá. Súbežne s ukážkami imitovaných bojov je totiž na Hlavnom námestí výstava dobovej vojenskej techniky.