Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Bratislavský kraj

Prvú návratnú miliónovú pomoc od vlády dostane Bratislava do mesiaca

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Bratislave sa podarilo získať v programovom období 2007 až 2013 finančné prostriedky na projekty z Operačného programu Doprava vo výške približne 290 miliónov eur.

Bratislava 24. apríla (TASR) – Prvú návratnú finančnú pomoc od vlády, ktorú schválili ministri ešte v marci, dostane Bratislava do necelého mesiaca. Do 15. mája by mala mať zo sumy 2,5 milióna eur v mestskej pokladnici milión. Vyplýva to zo zmluvy medzi mestom a ministerstvom financií, ktorú dnes schválili bratislavskí poslanci. Tieto financie môže podľa schváleného uznesenia mesto použiť iba na spolufinancovanie európskych projektov do roku 2014.

Bratislava minulý mesiac po prvý raz uspela so žiadosťou, aby jej štát pomohol s plnením úloh hlavného mesta. Na tento účel jej vláda odsúhlasila nenávratnú finančnú dotáciu vo výške 3,5 milióna eur. Prvé dva milióny z tejto sumy už mesto podľa primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru-SD) dostalo v polovici apríla.

Ďalším 2,5 miliónom eur sa vláda rozhodla podporiť európske dopravné projekty, ktoré mesto uskutočňuje. Tieto peniaze však bude musieť štátu vrátiť, poslanci dnes preto schvaľovali zmluvu o návratnej finančnej pomoci. "Takéto projekty sú vec, ktorú si každé mesto platí samo," vysvetlil primátor. Do 15. mája by tak malo mesto od vlády podľa zmluvy dostať prvý milión eur, do 15. júla ďalších 750.000 eur a zvyšných 750.000 eur do 15. októbra tohto roku. Bratislava sa zase v zmluve zaväzuje, že prvú polovicu sumy štátu vráti do konca októbra 2015, druhú o rok neskôr.

Bratislave sa podarilo získať v programovom období 2007 až 2013 finančné prostriedky na projekty z Operačného programu Doprava vo výške približne 290 miliónov eur. Päťpercentné spolufinancovanie na tento a budúci rok tak dosahuje sumu 14,5 milióna eur, čo je pre mesto výrazný nárast výdavkov oproti rozpočtom na predošlé roky. Ftáčnik už avizoval, že Bratislava bude zrejme žiadať o pomoc aj na budúci rok.

Mesto dá peniaze z eurofondov na rekonštrukciu Starého mosta a výstavbu električkovej trate do Petržalky, modernizáciu električkovej trate do Dúbravky, nákup 80 trolejbusov a 30 električiek, ale aj na rekonštrukciu a dobudovanie trolejbusových tratí či výstavbu integrovanej prestupnej zástavky na Radlinského ulici.

Za ušetrený milión eur zo zimnej údržby ciest Bratislava opraví výtlky

Milión eur, ktoré hlavné mesto počas uplynulej teplej zimy ušetrilo na údržbe ciest, teraz investuje do opravy výtlkov. Presun v rozpočte dnes schválili bratislavskí mestskí poslanci. Primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru-SD) zároveň poverili, aby opäť rokoval s Bratislavským samosprávnym krajom (BSK) o poskytnutí miliónovej dotácie. Bratislava by tak mohla tento rok na opravu ciest, ktorú štartuje už v piatok 25. apríla, získať celkovo asi 3,2 milióna eur.

Na zimnej údržbe ciest mesto ušetrilo celkovo 1.376.000 eur. Z tejto sumy pôjde 200.000 eur na letné čistenie komunikácií, 176.000 eur na údržbu svetelnej signalizácie a dopravného značenia, zvyšný milión na opravu a údržbu ciest a mostov.

V rozpočte má už dnes mesto na opravu ciest vyčlenených 700.000 eur, čiastočne z nich však musí podľa Ftáčnika zaplatiť minuloročné nedoplatky. Ďalších 542.000 eur na cesty pôjde z poslaneckých priorít. Cesta pri odbočke z Petržalky do Jaroviec, ktorá je prvou na zozname opráv, je jedna z nich. Mesto ju začne opravovať v piatok o 19.00 h a skončí v pondelok o 4.00 h. "Cez víkend opravíme 700 štvorcových metrov," avizoval primátor.

Posledným zdrojom financií by mal byť BSK. O poskytnutí milióna eur na opravu prejazdných úsekov ciest II. a III. triedy má Ftáčnik rokovať s krajom. "Vieme, že kraj tiež zápasí s nedostatkom finančných prostriedkov, ale ten milión by bol primeraný významu, ktorý Bratislava v rámci samosprávneho kraja má," zdôraznil primátor. Oficiálnu odpoveď od kraja zatiaľ Ftáčnik nedostal. Na opravu Račianskej, Brnenskej, Lamačskej či Rožňavskej cesty má mesto podľa jeho slov už napočítaných 1,1 milióna eur.

Bratislava síce má zoznam ciest, ktoré chce opraviť, naďalej však bude fungovať mailová adresa vytlk@bratislava.sk. Tam môže každý motorista nahlásiť úsek, o ktorom si myslí, že je potrebné ho opraviť prednostne. "Ak zistíme, že odozva medzi obyvateľmi je veľmi silná, aj oni môžu ovplyvniť to, že aktivity presmerujeme a pôjdeme opravovať to, čo považujú obyvatelia za naliehavé," prisľúbil Ftáčnik.

Opravy ciest sú podľa neho naplánované až do septembra. Naraz by sa však malo opravovať v Bratislave päť úsekov.

Internetová stránka bratislavskej mestskej časti Ružinov má nový dizajn

Starý web bol už zastaraný a nevyhovoval technickým požiadavkám na informačné systémy. "S novou internetovou stránkou chceme ľuďom priniesť hlavne prehľadnosť informácií, ktoré tu hľadajú, stará stránka nám to neumožňovala," povedal starosta Ružinova Dušan Pekár.

Web má tri základné menu – Mestská časť, Miestny úrad a Život v Ružinove. "Dôležitým kritériom pri jeho tvorbe bola dobre viditeľná možnosť propagácie podujatí v Ružinove, ktorých býva niekoľko denne. Pribudla sekcia Ako vybaviť, Otvorená samospráva alebo Oblasti záujmu. Web je zároveň prepojený na odkazprestarostu.sk," doplnila Miroslava Štrosová z Miestneho úradu v Ružinove.

Bratislavská mestská časť Ružinov zvíťazila v minulom roku v celoslovenskom prieskume Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť zameranom na vybavovanie množstva podnetov a riešenie sťažností občanov na stránke odkazprestarostu.sk.