Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Bratislavský kraj

Pozemok v Slávičom údolí, ktorý mesto chcelo predať, prenajme miestnym

Ilustračné foto Foto: TASR

Proti jeho zástavbe totiž začali protestovať petíciou a na celkovo 2880 štvorcových metroch pri Bartókovej ulici žiadali vytvoriť priestor na oddych.

Bratislava 25. júna (TASR) – O pozemok v bratislavskom Slávičom údolí, ktorý sa hlavné mesto pokúšalo už niekoľkokrát predať, sa teraz budú starať miestni obyvatelia. Proti jeho zástavbe totiž začali protestovať petíciou a na celkovo 2880 štvorcových metroch pri Bartókovej ulici žiadali vytvoriť priestor na oddych. Zastupiteľstvo už v apríli predávanie pozemku zastavilo, dnes schválilo, že ho prenajme ľuďom. Tí si preto vytvorili aj občianske združenie Priatelia Bartókovej ulice.

Parcela sa nachádza vo svahovitom teréne, ktorý je tvorený čiastočne navezenou zeminou počas výstavby domov na Bartókovej ulici. Podľa územného plánu je určená na výstavbu. "Máme dôvodné podozrenie, že stabilita svahu je vážne narušená, čoho dôkazom sú trhliny na chodníku pri domoch," upozorňovali signatári petície. Pripomínali, že akékoľvek stavebné aktivity pod svahom môžu vážne narušiť krehkú stabilitu objektov. "Majiteľ rodinného domu susediaceho s predmetnou parcelou bol nútený injektážou spevniť základy svojho domu."

Lokalita Slávičie údolie je tiež podľa signatárov z hľadiska možností ďalšieho zahusťovania vyčerpaná, aj keď podľa územného plánu sú tu ešte pozemky vhodné na výstavbu. "Táto lokalita už prestáva byť zelenou zónou mesta, ale stáva sa sídliskom s intenzívnejším využitím územia. Existujúca dopravná infraštruktúra už nedokáže uniesť ďalšie zahusťovanie," podotýkali signatári. 

Pozemok tak mesto prenajme obyvateľom z okolitých bytov. Tí si tam chcú vysadiť stromy, okrasnú zeleň, vytvoriť oddychovú zónu aj zázemie pre deti a starších ľudí. Poslanci dnes schválili Priateľom Bartókovej ulice nájom na 20 rokov za symbolickú cenu jedno euro na celú dobu nájmu.

Bratislavskí poslanci tiež ešte v apríli schválili, aby mesto urobilo prípravné kroky k zmene územného plánu zóny Machnáč a pozemok bol klasifikovaný ako verejná zeleň.