Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

V Bratislave horeli podzemné garáže

Snímka z miesta požiaru podzemných garáží v bratislavskej mestskej časti Rusovce 8. januára 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Požiar si vyžiadal evakuáciu obyvateľov budovy, v ktorej podzemí požiar vznikol.

Bratislava 8. januára (TASR) - Požiar v podzemných garážach na Starorímskej ulici v Bratislave je podľa informácií Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v tejto chvíli už uhasený.

Podľa hovorkyne Prezídia HaZZ Silvie Jančovičovej požiar bol lokalizovaný v utorok (7.1.) okolo 23. hodiny a jeho ďalšie šírenie sa nepredpokladalo. "Neboli hlásené žiadne zranené osoby ani zranenia zasahujúcich hasičov," uviedla.

Požiar nahlásili v utorok krátko po 20. h. "Z doposiaľ nezistených príčin zasiahol podzemné garáže o rozlohe približne 500 metrov štvorcových," konštatovala Jančovičová. Požiar hasilo takmer 40 profesionálnych hasičov zo štyroch bratislavských staníc. Na mieste udalosti bol nasadený aj hasičský sanitný automobil pre potreby zasahujúcich hasičov, prípadne výskyt zranených osôb.

Vzhľadom na náročnosť zásahu bol zriadený riadiaci štáb aj za účasti prezidenta Hasičského a záchranného zboru Alexandra Nejedlého.

"Priestor garáží bol rozdelený na dva zásahové úseky. Bratislavskí hasiči uhasili šesť vozidiel a zabezpečili odvetrávanie podzemných priestorov prostredníctvom hasičskej techniky. Na základe rozhodnutia náčelníka riadiaceho štábu bol na miesto udalosti povolaný statik," pokračovala Jančovičová.

Situáciu na mieste požiaru riešil aj Policajný zbor. "Krátko pred 20.30 h sme prijali oznámenie o požiari podzemných garáží v trojpodlažnej budove na Starorímskej ulici v Rusovciach. Oznámenie sme ihneď preverili, hliadky vyslané na Starorímsku ulicu hodnovernosť informácie potvrdili," uviedla bratislavská krajská policajná hovorkyňa Karina Považanová. "Požiar si vyžiadal evakuáciu obyvateľov budovy, v ktorej podzemí požiar vznikol," dodala s tým, že splodín sa nadýchala jedna zo zasahujúcich policajtiek. Tú ošetrili pracovníci rýchlej zdravotníckej pomoci.



Pre požiar v rusovských garážach sa začalo trestné stíhanie


Trestné stíhanie vo veci zločinu všeobecného ohrozenia a zločinu poškodzovanie cudzej veci začal policajný vyšetrovateľ v súvislosti s utorkovým (7. 1.) požiarom v podzemných garážach obytného domu na Starorímskej ulici v Rusovciach. Privolaný zisťovateľ príčin požiaru na mieste predbežne cudzie zavinenie nevylúčil.

Presné príčiny a okolnosti, za akých k požiaru prišlo, sú v súčasnosti predmetom vyšetrovania. Celková výška škody, ktorá bola spôsobená požiarom, bude podľa Kariny Považanovej z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave vyčíslená dodatočne. Vyšetrovanie prípadu prevzal Odbor kriminálnej polície Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave.