Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislava má schválený rozpočet vo výške takmer 374 mil. eur

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Provizórium končí.

Bratislava 30. januára (TASR) – Hlavné mesto bude tento rok hospodáriť s rozpočtom v objeme 373,8 milióna eur. Oproti minulému roku je vyšší o takmer 130 miliónov, sumu totiž zvyšujú európske projekty. Viac peňazí dá mesto tento rok tiež na sociálne služby či školstvo, menej zase dostane bratislavský dopravný podnik. Rozpočet dnes schválilo mestské zastupiteľstvo, hlasovalo zaň 33 z 37 prítomných poslancov. Mestu tak končí rozpočtové provizórium.

Bratislava dosiaľ schválený rozpočet na tento rok nemala. Primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) ho v decembri minulého roka stiahol z rokovania zastupiteľstva, argumentoval, že nedošlo k dohode s poslaneckými klubmi o jeho definitívnej podobe. Ich priority tam mesto do dátumu zasadnutia podľa neho nestihlo zapracovať. "Tento rozpočet je už lepší ako bol ten decembrový, chcem sa zaň poďakovať aj poslancom," skonštatoval Ftáčnik dnes.

Návrh bežného rozpočtu Bratislavy je zostavený ako prebytkový, mesto teda minie na svoju prevádzku menej ako získa na bežných príjmoch. Prebytok vo výške 8,7 milióna eur použije na úhradu časti kapitálových výdavkov, ktoré nepokryjú kapitálové príjmy. Schodok kapitálového rozpočtu je 12,5 milióna eur.

Rozpočet sa tvoril ťažko

Milan Ftáčnik
Foto: TASR/Michal Svítok
Rozpočet na tento rok sa podľa primátora tvoril ťažko. Oproti minulému roku mestu totiž klesnú príjmy a stúpnu výdavky. Menej vyberie na daniach. "Mesto sa totiž oficiálne započítava s počtom obyvateľov 415.000. Z výsledkov sčítania ľudu vieme, že sme sa sčítali na nižšie čísla. Oproti minulému roku, kedy sa nám ešte rátali čísla pred sčítaním, kde mesto malo viac ako 430.000 obyvateľov, je tam pomerne výrazný pokles," porovnal Ftáčnik. Mesto a mestské časti kvôli tomu na daniach stratia spolu viac než 5 miliónov eur.

Mestu tiež oproti minulému roku klesli príjmy z dividend o dva milióny eur a z predaja mestského majetku Bratislava očakáva 10 miliónov eur. Ftáčnik podotkol, že samospráva v tejto oblasti počíta s nižšou sumou ako vlani. Predať chce mesto za 4 milióny eur mestský podnik KSP a tiež podiely, ktoré vlastní v podniku Slovenská plavba a prístavy.

Šéf dopravnej komisie Jozef Uhler (SDKÚ-DS) upozornil, že mesto dá v skutočnosti pre Dopravný podnik Bratislava (DPB) oproti minulému roku menej o takmer dva milióny eur. Na rokovanie preto dnes prišli zástupcovia odborárov DPB s transparentmi "Za objednané výkony plaťte v plnej výške" či "Uhraďte stratu 16 miliónov". Obávajú sa totiž, že toto zníženie bude mať dopad aj na platy zamestnancov. "Jedného dňa príde koniec dopravného podniku, lebo takto to dlho fungovať nemôže. Stratu už treba uhradiť," vyzval v rozprave sociálny demokrat Martin Borguľa, ktorý sedí v dozornej rade podniku. Poslanci by mali dnes ešte schvaľovať rámcovú zmluvu medzi mestom a DPB, ktorá má zaručiť, že mesto si objedná len toľko výkonov, koľko aj v skutočnosti dokáže zaplatiť.

Výdavky stúpnu

Výdavky hlavnému mestu stúpnu najmä pre európske projekty, kde Bratislava financuje päťpercentnú spoluúčasť. Začal sa napríklad rekonštruovať Starý most, mesto plánuje modernizáciu električkovej trate v Dúbravke aj obnovu jej časti na Hlavnú stanicu. Bude sa tiež budovať integrovaná prestupná zastávka na Radlinského ulici, rekonštruovať trolejbusové trate a v tomto roku sa začne z európskych fondov obstarávať územný generel dopravy. Počíta sa aj s implementáciou projektu Elektronické služby bratislavskej samosprávy, ktorého cieľom je zabezpečiť elektronické poskytovanie služieb občanom bez toho, aby museli navštíviť magistrát alebo miestny úrad.

Mesto chce tiež pokračovať v budovaní cyklotrás, tento rok plánuje dokončiť výstavbu nájomného domu na Čapajevovej ulici, počíta sa s realizáciou záchytných parkovísk v rámci novej parkovacej politiky mesta a uvažuje nad rekonštrukciou bytového domu pri Habánskom mlyne.

Mesto tiež musí stále splácať staré záväzky z minulých rokov. Zatiaľ čo zadlženie mesta v roku 2011 dosahovalo 66 percent bežných príjmov, v tomto roku Ftáčnik avizuje zníženie zadlženia na 52 percent.