Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislava musí viac lákať Čechov, mladí nemajú k Slovensku vzťah

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Minulý rok prišlo do Bratislavy 87 348 turistov z Českej republiky, zatiaľ nám ich počet ešte pribúda, ale chodia už na kratšiu dobu.

Bratislava 1. apríla (TASR) – Nové generácie mladých Čechov nemajú vzťah ku Slovensku, stále väčšie problémy im robí slovenčina, no sú zdatní v iných jazykoch a preto radšej cestujú do iných krajín.

Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda predstavenstva bratislavskej organizácie cestovného ruchu Bratislava Tourist Board (BTB) František Stano. "Ak sa nezačneme o túto novú generáciu nejakým spôsobom starať, tak nám český trh, ktorý je najdôležitejší z hľadiska počtu, začne postupne rapídne klesať," upozornil.

Minulý rok prišlo do Bratislavy 87 348 turistov z Českej republiky, čo predstavuje nárast oproti predchádzajúcemu roku o takmer 3,7 percenta. Počet prenocovaní však bol na úrovni 136 104, teda nižší o 3,85 percenta. Zatiaľ nám ešte turisti z Čiech pribúdajú, ale chodia už na kratšiu dobu, zhodnotil Stano.

Podľa jeho slov preto BTB čaká priekopnícka práca. "Dozrievajú generácie, ktoré už nemajú žiaden vzťah k bývalej spoločnej histórii a ktorí navyše ani jazykovo nie sú takí zdatní v slovenčine, ale nerobí im problém cestovať do iných krajín. Zatiaľ čo tí starší, možno aj kvôli jazykovej bariére, sa stále radi vracajú na Slovensko," vysvetlil. Český trh sa teda podľa jeho slov zásadne mení a fenomén, že Česi boli dlhé roky najpočetnejšia skupina turistov na Slovensku, sa bude podľa jeho slov vytrácať.

Bratislavská organizácia cestovného ruchu sa chce preto zamerať práve na tento trh a vymyslieť novú formu komunikácie s mladou českou generáciou. "Tá najťažšia výzva je asi pochopiť, čím by sme mohli osloviť českého turistu novej generácie pre budúcnosť," podotkol.

V tomto roku bude Bratislava lákať turistov najmä cez tri okruhy tém. Historicko-kultúrny turizmus mesto propaguje cez aktivity pod heslom korunovačné mesto. "Bol to aj spôsob, ako sa odlíšiť od našich najväčších priamych konkurentov, Budapešti alebo Viedne, ktoré korunovačnými mestami neboli. A celú históriu Bratislavy v tom najväčšom rozkvete poznamenala najviac práve táto éra," vysvetlil Stano.

Pri druhom okruhu tém sa bude mesto orientovať na mladých. "Chceme naučiť mladých, že nielen za lacnou zábavou a lacným alkoholom sa dá prísť do Bratislavy," podotkol. Bratislavu chce BTB prezentovať ako vzrušujúce mesto na Dunaji s množstvom adrenalínových zážitkov. Tie si môžu turisti vychutnať cez deň, večer ich mesto zase pozve do klubov. "Chceme zjednotiť klubovú scénu a ponúkať ju ako produkt večernej Bratislavy. Skúšame podchytiť 30 klubov najbližšie k centru, kde je bohatý program a medzinárodní účinkujúci," priblížil Stano.

Turisti si v hlavnom meste podľa neho všímajú aj to, ako rýchlo sa dá z centra dostať do prírody. To chce BTB využiť a zamerať sa na novú cieľovú kategóriu pod motívom "jednou nohou v meste, druhou v prírode". "Chceme spojiť záujem byť v prírode a mať pritom zázemie v meste, teda večer tráviť čas inak ako pod stanom. To je pre nás nová výzva do ďalšieho obdobia," naznačil Stano.



V priebehu minulého roka zavítalo do Bratislavy 947 730 turistov, pričom takmer 650-tisíc tvorili zahraniční návštevníci a 300-tisíc prišlo z iných kútov Slovenska. Medziročne bol zaznamenaný 15-percentný nárast, pričom najsilnejším mesiacom bol august, kedy do mesta na Dunaji zavítalo 99-tisíc turistov. Bratislavská samospráva si vďaka zvýšenému záujmu turistov polepšila na výbere dane za ubytovanie a do mestského rozpočtu smerovalo 2,7 milióna eur. Tento rok chce mesto prekonať miliónovú hranicu.