Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislava chce WiFi rozšíriť do ďalších 30 autobusov

Wifi v bratislavskej MHD Foto: Ikar

Zatiaľ môžu Bratislavčania surfovať v celkovo 50 vozidlách mestskej hromadnej dopravy (MHD).

Bratislava 25. februára (TASR) – WiFi pripojenie na internet chce bratislavský magistrát rozšíriť do ďalších 30 autobusov. Podľa riaditeľa kancelárie primátora Ľubomíra Andrassyho už momentálne o rozšírení pripojenia prebiehajú rokovania. Dnes môžu Bratislavčania surfovať v celkovo 50 vozidlách mestskej hromadnej dopravy (MHD).

Internet Bratislavčania v autobusoch využívajú už viac ako rok. "Priemerný počet pripojení počas dňa sa pohybuje na úrovni viac ako 4000," vypočítava Andrassy. Za posledných 14 mesiacov sa podľa jeho slov pripojilo prostredníctvom WiFi k internetu viac ako 1,5 milióna cestujúcich. "Mohli zdieľať nielen informácie z oficiálnej stránky Bratislavy, ale aj čítať knihy, najnovšie bestsellery či počúvať hudbu," priblížil. Na pripojenie sa využíva služba GSM signálu, pričom štandardná rýchlosť pripojenia je na úrovni 3 Mbit za sekundu.

Bratislava bola podľa Andrassyho prvou samosprávou na Slovensku, ktorá ponúkla cestujúcim v MHD možnosť bezplatného pripojenia k internetu prostredníctvom WiFi. Dnes už takúto službu ponúkajú aj v Košiciach, Nitre, Prešove a Poprade. Okrem pripojenia na internet má každý autobus televíznu obrazovku, kde informácie zverejňuje mesto aj Dopravný podnik Bratislava.