Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislava začala z ulíc odstraňovať 428 reklamných trojnožiek

Na snímke primátor hlavného mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na stavebné úrady odoslal magistrát viac ako 400 žiadostí o odstránenie nelegálnych zariadení.

Bratislava 20. októbra (TASR) – Hlavné mesto dnes začalo s odstraňovaním 428 prenosných reklamných zariadení spoločnosti Pre Sent, známych ako trojnožky. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal tvrdí, že táto firma viac ako rok neoprávnene využívala bratislavské ulice a oberala ľudí o verejný priestor. V júni 2015 jej totiž mesto zrušilo povolenie na užívanie trojnožiek a Pre Sent vyzvalo na ich odstránenie. "Keďže tak neurobili, rozhodli sme o odstránení a máme v rukách právoplatné rozhodnutie Okresného úradu," povedal Nesrovnal.

Od februára tohto roka bola firma povinná odstrániť trojnožky



Podľa primátora však aj toto nariadenie odignorovala. "Rôznymi kľučkami sa snažili predlžovať tento protiprávny stav, tak sme vydali výkon rozhodnutia na náklady spoločnosti a dnes začíname s odstraňovaním," uviedol primátor. Priznáva však, že mesto nedokáže zabezpečiť, aby sa podobné prípady v budúcnosti neopakovali, no vždy budú postupovať podľa zákona.

"Máme pripravený aj ďalší balík odstraňovania nelegálnych reklamných zariadení, lebo Bratislava je zamorená vizuálnym smogom," povedal Nesrovnal. Bratislavská samospráva zrealizovala pasport reklamných zariadení a zistila, že v hlavnom meste je takmer 10.000 bilbordov. Na stavebné úrady odoslal magistrát viac ako 400 žiadostí o odstránenie nelegálnych zariadení.

Spoločnosť Pre Sent minulý rok pre TASR uviedla, že sa už 15 rokov zaoberá propagáciou kultúrnych, spoločenských a športových podujatí v Bratislave a vždy mala všetky povolenia od príslušných orgánov v poriadku. "Vždy sme si svoje záväzky voči mestu včas a riadne plnili. Vždy sme sa snažili o spoluprácu s mestom," informoval konateľ spoločnosti Pre Sent Peter Šrůtek. V júni 2015 im podľa jeho slov bolo doručené negatívne rozhodnutie zo strany mesta ako odpoveď na ich žiadosť o zaujatie verejného priestranstva.

Firma je pobúrená konaním primátora Nesrovnala



"Podotýkam, že sme podali žiadosť na rovnaké miesta, na ktoré sme dostali právoplatné rozhodnutie od mesta v roku 2014," spresnil Šrůtek. Vtedajšie rozhodnutie mesta považoval za účelové, nepodložené žiadnymi reálnymi dôvodmi a bez opory v platných právnych predpisoch SR. "Máme právne analýzy i súdno-znalecký posudok, že naše plochy boli a sú umiestnené v súlade so zákonmi a predpismi platnými v SR," uviedol ešte minulý rok v júni Šrůtek.

"Sme pobúrení protizákonným konaním pána primátora Nesrovnala, ktorý verejne siahol na súkromný majetok. V tejto súvislosti som sa už dnes obrátil aj na políciu, kde som podal trestné oznámenie," povedal dnes pre TASR konateľ spoločnosti Pre Sent. Primátora žiada o okamžité zastavenie protiprávneho konania a okamžité vrátenie súkromného majetku do pôvodného stavu bez poškodenia.

"Okresný úrad doteraz zrušil magistrátu všetky rozhodnutia o nepovolení umiestnenia informačných plôch spoločnosti Pre Sent. Spoločnosť Pre Sent už podala dve žaloby na súd voči magistrátu a tretiu pripravuje, lebo magistrát neoprávnene zastavil správne konanie vo veci povolenia umiestnenia informačných plôch tým, že protizákonne vyrúbil neprimerane vysoký správny poplatok," tvrdí Šrůtek. Jeho spoločnosť podala žalobu na krajský súd proti rozhodnutiu magistrátu o odstránení informačných plôch a zároveň mestu začiatkom júla oznámila, že majiteľom informačných plôch už nie Pre Sent.

"Na základe rozhodnutia o odstránení vydaného na spoločnosť Pre Sent nie je možné viesť výkon rozhodnutia proti inej spoločnosti, a preto odstraňovanie informačných zariadení zo strany magistrátu je nezákonné. Vnímame to ako krádež súkromného majetku, ktorú sme ohlásili aj na polícii," uviedol Šrůtek. Informačné plochy podľa neho vlastní spoločnosť Mediares Company, s.r.o.