Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislavskí poslanci sa postavili proti novej zástavbe na Ostredkoch

Ilustračná snímka Foto: TASR/Tomáš Doboš

Na dnešnom zasadaní mestského zastupiteľstva sa stotožnili s názorom hlavného mesta, že pripravovaný developérsky projekt nie je v súlade s územným plánom mesta.

Bratislava 6. marca (TASR) - Bratislavskí poslanci dnes zamietli zámer novej výstavby v lokalite ružinovských Ostredkov. Na dnešnom zasadaní mestského zastupiteľstva sa stotožnili s názorom hlavného mesta, že pripravovaný developérsky projekt nie je v súlade s územným plánom mesta.

V zámere revitalizácie sídliska Ostredky počítala spoločnosť Riston, ktorá vlastní veľkú časť pozemkov v tejto lokalite, s výstavbou nových bytových a polyfunkčných domov, kultúrneho objektu, vytvorením námestia i doplnením parku. Proti týmto zámerom sa však prostredníctvom petície ozvali občania. Signatári petície, zastupujúci iniciatívu "Zachráňme Ostredky - naše sídlisko" upozorňovali, že zámery developéra a navrhované stavby budú znamenať neadekvátne zahustenie obytnej zóny, výrub stromov, úbytok zelených plôch a zhoršenie dopravnej situácie.

Petíciou, ktorú podpísalo takmer 4000 občanov, sa začal zaoberať magistrát. Oddelenie územného rozvoja mesta v posudku k občianskej sťažnosti skonštatovalo, že plánovaný návrh výstavby narušuje prírodný charakter územia a už existujúcej zástavby a nespĺňa princípy stabilizovaného územia tak, ako je zadefinované v územnom pláne mesta.

Mestské zastupiteľstvo preto v uznesení požiadalo mestskú časť Bratislava - Ružinov o vyhlásenie stavebnej uzávery. Taktiež zaviazalo primátora, aby poslancom predložil na schválenie navrhované zmeny územného plánu hlavného mesta Bratislavy v lokalite Ostredky, ktoré navrhla mestská časť Ružinov a ktoré majú jasne špecifikovať a chrániť zeleň na danom území.