Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislavskú mestskú kartu vlastní už vyše 52.000 obyvateľov mesta

Milan Ftáčnik Foto: TASR/Martin Baumann

Mestskú kartu môže získať každý, kto je v Bratislave prihlásený na trvalý pobyt.

Bratislava 22. januára (TASR) – Bratislavská mestská karta (BMK) už tri roky poskytuje zľavy a výhody obyvateľom s trvalým pobytom v hlavnom meste a za ten čas si ju zaobstaralo vyše 52.000 Bratislavčanov. "Za posledný rok sa nám zvýšil počet klientov takmer o 8000 a objem realizovaných nákupov na kartu vzrástol v minulom roku o 28,6 percenta," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD). Dopravnému podniku Bratislava (DPB) však mesto muselo kvôli karte zo svojho rozpočtu vlani vykompenzovať takmer pol miliónovú stratu.

Mestskú kartu môže získať každý, kto je v Bratislave prihlásený na trvalý pobyt. Vydáva ju šesť partnerských bánk. Z vyše 52.000 mestských kariet, ktoré banky vydali do konca minulého roka, bolo viac ako 9000 predplatených a vyše 400 aj s licenciou EURO 26. "Teda pätina držiteľov karty nemá v banke aj zriadený účet a napriek tomu kartu má," podotkol Ftáčnik. Spomedzi bánk má najmladší držiteľ 6 rokov, najstarší 100 rokov.

BMK, ktorú začali prvýkrát akceptovať 10. januára 2011, jej držiteľovi prináša 20-percentné zľavy zo vstupného do zariadení, ktoré sú v správe hlavného mesta. Cez leto ju Bratislavčania najčastejšie využívajú napríklad na vstup do ZOO či na kúpaliská. Na letných kúpaliskách bolo podľa Ftáčnika zrealizovaných za tri roky celkovo 23.334 transakcií a jej výhody často využívajú držitelia aj v plavárni Pasienky, kde sa dosiaľ uskutočnilo 35.430 transakcií.

Karta môže slúžiť i ako predplatný cestovný lístok, tzv. električenka v mestskej hromadnej doprave, pričom jej držiteľ získa desaťpercentnú zľavu z ceny predplatného cestovného. Tu sa využívala najviac. "Je to najatraktívnejšie. Do múzea nechodíme každý deň, no hromadnou dopravou denne cestuje približne 60 percent obyvateľov mesta," vyčíslil Ftáčnik. V rokoch 2011 až 2013 bolo aktivovaných na dopravnú kartu viac než 32.000 BMK a predaných bolo 208.343 predplatených cestovných lístkov so zľavou.



Primátor ale pripúšťa, že mesto to "niečo stojí". Vypočítava, že za minulý rok muselo mesto vykompenzovať stratu DPB vo výške takmer 500.000 eur. "Ale sú to dobre investované peniaze na posilňovanie vzťahu mesta a občana. Vraciame obyvateľom, že si vzťah k mestu riešili takýmto spôsobom," dodal Ftáčnik.

Karta ponúka aj špeciálne zľavy pri nákupe tovarov a služieb v partnerských obchodoch, jej držiteľ ju môže využívať pri domácom a zahraničnom platobnom styku, ako knižný preukaz či elektronickú vstupenku. Banky dnes vydávajú tiež kartu, ktorá používa bezkontaktnú technológiu PayPass.



Mesto chce podľa primátora kartu v budúcnosti využiť aj pre ďalšie funkcionality. Bratislavčania by podľa neho mohli získať zľavy aj na vstup do štátnych inštitúcii – do múzea či galérie, nadviazať spoluprácu plánuje magistrát aj s obchodnými reťazcami a využiť by sa karta mohla tiež pri pripravovanej požičovni bicyklov či parkovacej politike. V Bratislavskej integrovanej doprave ju zatiaľ nie je možné použiť. "Karta môže mať veľký význam, lebo funkcionality sa na ňu môžu dopĺňať a my zvažujeme, kde všade by sme umožnili obyvateľom kartou platiť. Chceme ukázať, že projekt má význam pre človeka, ktorý trvalo býva v Bratislave a platí tu dane," dodal Ftáčnik.