Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislavský kraj bude už po piaty raz očkovať proti HPV vírusu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Očkovacia schéma je pre deti do 15 rokov dvojdávková a trojdávková pre starších ako 15 rokov. Očkovanie proti HPV je bezplatné, teda hradené zo zdravotného poistenia, pre všetky 12-ročné deti.

Bratislava 23. mája (TASR) - Bratislavský samosprávny kraj (BSK) bude po piatykrát očkovať proti HPV vírusu, čím sa snaží prispieť k prevencii onkologických ochorení i poukázať na potrebu prevencie a vakcinácie. Očkovať bude 9. júna v zdravotnom stredisku na Rovniankovej ulici v Petržalke. Zaočkuje nielen záujemcov o prvé dávky, ale aj tých, ktorí sa prídu preočkovať. Odporúča však vopred sa zaregistrovať. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman.

"Vakcína je vhodná pre všetky vekové kategórie od deväť rokov a obe pohlavia. Zaočkujeme, samozrejme, aj staršie deti a dospelých, budú si však musieť uhradiť vakcínu. Dievčatá a chlapci môžu využiť benefit zdravotných poisťovní, ktoré im preplatia časť tejto úhrady," skonštatoval lekár Bratislavského kraja Tomáš Szalay.

Ľudský papilomavírus (HPV) môže spôsobiť rakovinu u oboch pohlaví. Okrem rakoviny krčka maternice sú to aj iné nádory, rakovina vagíny, penisu alebo konečníka. Napríklad na rakovinu krčka maternice zomiera na Slovensku viac ako 200 žien ročne.

Očkovacia schéma je pre deti do 15 rokov dvojdávková a trojdávková pre starších ako 15 rokov. Očkovanie proti HPV je bezplatné, teda hradené zo zdravotného poistenia, pre všetky 12-ročné deti. Staršie deti môžu využiť benefit zdravotných poisťovní, ktoré im preplatia spätne časť ceny vakcíny. Dospelí vakcínu uhrádzajú v plnej výške.

Kraj bude očkovať od 13.00 h. Prevencia a osveta je súčasťou schválenej stratégie rozvoja zdravotnej starostlivosti na území kraja na najbližšie roky.

Nad očkovaním prevzalo záštitu Ministerstvo zdravotníctva SR.