Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Bratislavský kraj

Ľudia z bratislavského regiónu si môžu dať otestovať vodu zo studní

Tlačová konferencia Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, a. s. (BVS) pri príležitosti Svetového dňa vody 2014 sa konala vo štvrtok 20. marca 2014 v priestoroch laboratória BVS na Bojnickej ulici. Na snímke vyhodnotenie dusičnanov vo vzorke vody. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vodu zo studní otestuje Bratislavská vodárenská spoločnosť na tvrdosť a dusičnany bezplatne až do stredy 26. marca.

Bratislava 20. marca (TASR) – Tvrdosť a obsah dusičnanov si môžu od pondelka 24. marca dať obyvatelia z bratislavského regiónu otestovať na vzorke vody zo svojich studní. Bezplatne im to až do stredy 26. marca ponúka Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS). Vzorky bude počas týchto troch dní preberať od 8.00 do 16.00 h na Bojnickej ulici. BVS testuje vodu vo svojom skúšobnom laboratóriu pri príležitosti Svetového dňa vody.

Pracovníci BVS sledujú vo vode dva parametre z približne 80 možných ukazovateľov. "Hladina dusičnanov je jeden z najčastejšie nevyhovujúcich ukazovateľov kvality vody, ktorým vylúčime už okolo 30 percent prinesených vzoriek vody ako nevhodných na pitné účely," vysvetľovala na dnešnej tlačovej konferencii vedúca laboratória BVS Eva Spáčová. Ďalším dôvodom je podľa jej slov aj fakt, že dusičnany môžu byť veľmi nebezpečné pre novorodencov. "Tí pri požití väčšieho množstva vody s nadmernými dusičnanmi môžu závažne ochorieť na dusičnanovú methemoglobinémiu, ktorá môže viesť až k úmrtiu," vystríhala.



Testovanie vzoriek

Maximálne prípustné množstvo dusičnanov v pitnej vode je 50 mg/liter, pre deti 10 mg/liter. BVS už podľa Spáčovej testovala aj vzorky, kde boli obsahy dusičnanov na úrovni 500 až 600 mg/liter. "Pre ľudí, ktorí majú možnosť používať na pitné účelu len vodu z vlastnej studne, by to mal byť signál, aby venovali viac pozornosti kontrole kvality používanej vody," podotkla Spáčová. Z prinesených vzoriek vody však BVS sleduje mierny medziročný trend poklesu nevyhovujúcich vzoriek. Na zvýšený obsah dusičnanov vo vodách vplýva najmä poľnohospodárska činnosť, napríklad hnojenie pôdy umelými hnojivami či chov hospodárskych zvierat. Vodu s vyšším obsahom dusičnanov je však stále možné používať na zavlažovanie záhrad.

Pri testovaní vzoriek vody sa ľudia tiež dozvedia, akú tvrdú vodu majú. "Spotrebitelia často telefonujú a pýtajú sa na tvrdosť vody kvôli bielej technike," podotkla Spáčová. Tvrdosť vody je z chemického hľadiska daná obsahom vápnika a horčíka, ktoré sú jej prirodzenou zložkou. Ich prítomnosť je podľa Spáčovej pre zdravie človeka skôr prospešná, pretože sú potrebné pre zdravý rast a ochranu kostí pred odvápnením, znižujú nervovo-svalovú dráždivosť a ovplyvňujú zrážanie krvi. Negatívum tvrdej vody je však jej vplyv na bielu techniku, teda na práčky, umývačky riadu či rýchlovarné kanvice, kde vzniká vodný kameň. "Keďže my sme však výrobcom a dodávateľom pitnej vody, hodnoty tvrdosti vody sú vyššie ako tie, ktoré sú odporúčané pre bielu techniku," podotkla Spáčová.



Pitnú vodu pravidelne kontrolujú

Pitná voda, ktorú ku konečnému spotrebiteľovi dopravujú vodárne, je podľa Mariána Studeniča z BVS pravidelne kontrolovaná vo všetkých legislatívou požadovaných ukazovateľoch. "Ročne laboratórium vykoná viac ako 2800 rozborov z vodovodov prevádzkovaných BVS," podotkol Studenič, ktorý je zodpovedný za kvalitu pitných vôd vo vodárňach. Kontrola kvality pitnej vody sa vykonáva od jej zdrojov, ktorými sú studne a pramene, cez jej akumuláciu vo vodojemoch až po konečného spotrebiteľa - odber z vodovodného kohútika u odberateľa.

Parametre kvality pitnej vody v regióne si môžu obyvatelia pozrieť na webovej stránke www.bvsas.sk v časti O vode – Ukazovatele kvality vody. BVS tieto výsledky aktualizuje každé štyri mesiace na základe priebežných kontrol. Vlani BVS otestovala 1038 vzoriek.

Za Deň vody bol 22. marec vyhlásený v roku 1992 Valným zhromaždením OSN na svetovej konferencii o vode v Rio de Jainero.