Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislavský kraj po piaty raz očkuje proti HPV vírusu

Snímka z očkovania proti HPV vírusu v zdravotnom stredisku Rovniankova (Petržalka) 17. júna 2022 v Bratislave Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ľudský papilomavírus (HPV) môže spôsobiť rakovinu u oboch pohlaví. Okrem rakoviny krčka maternice sú to aj iné nádory, rakovina vagíny, penisu alebo konečníka.

Bratislava 9. júna (TASR) - Bratislavský samosprávny kraj (BSK) v piatok popoludní po piatykrát očkuje proti HPV vírusu, čím sa snaží prispieť k prevencii onkologických ochorení i poukázať na potrebu prevencie a vakcinácie. Kraj opäť očkuje v zdravotnom stredisku na Rovniankovej ulici v bratislavskej Petržalke. Preočkováva nielen tých, ktorých očkovali už skôr, ale podáva aj prvé dávky. Na očkovanie je však potrebná registrácia.

"Prevencia v každom veku je veľmi dôležitá a častokrát býva lacnejšia, ako potom následná liečba. Rovnako s prevenciou súvisí aj osveta. Stále prevláda tendencia, že je to tabu. Nie je to však správna cesta," apeluje predseda BSK Juraj Droba.

Ľudský papilomavírus (HPV) môže spôsobiť rakovinu u oboch pohlaví. Okrem rakoviny krčka maternice sú to aj iné nádory, rakovina vagíny, penisu alebo konečníka.

Očkovacia schéma je pre deti do 15 rokov dvojdávková a trojdávková pre starších ako 15 rokov. Očkovanie proti HPV je bezplatné, teda hradené zo zdravotného poistenia, pre všetky 12-ročné deti. Staršie deti môžu využiť benefit zdravotných poisťovní, ktoré im preplatia spätne časť ceny vakcíny. Dospelí vakcínu uhrádzajú v plnej výške.

Kraj očkuje od 13.00 h. Prevencia a osveta je súčasťou schválenej stratégie rozvoja zdravotnej starostlivosti na území kraja na najbližšie roky.

Nad očkovaním prevzalo záštitu Ministerstvo zdravotníctva SR.