Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislavský kraj pracuje na rozvoji zdravotnej starostlivosti

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Stratégia rozvoja zdravotnej starostlivosti koncepčne definuje skupinu opatrení a príslušných aktivít, ktoré smerujú k budúcemu zlepšeniu zdravia obyvateľov kraja.

Bratislava 23. októbra (TASR) – Identifikovať na regionálnej úrovni hlavné výzvy zdravotníctva v kraji pre adresné nastavenie opatrení je cieľom stratégie rozvoja zdravotnej starostlivosti na obdobie rokov 2022 až 2026, na ktorej pracuje Bratislavský samosprávny kraj (BSK). Smeruje k rozvoju zdravotnej a lekárskej starostlivosti nielen v rozsahu zákonom vymedzených kompetencií, ale vo svetle komplexného rozvoja územia. Ide zároveň o prvý dokument svojho druhu na Slovensku.

"Stratégia rozvoja zdravotnej starostlivosti koncepčne definuje skupinu opatrení a príslušných aktivít, ktoré smerujú k budúcemu zlepšeniu zdravia obyvateľov kraja," priblížila hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Tento týždeň sa na Úrade BSK konalo pracovné stretnutie všetkých aktérov kstrategicko-programovej časti dokumentu. Harmonogram aktivít je rozdelený na etapy. Odovzdanie finálnej verzie dokumentu je plánované na február 2022, v súčasnosti je pripravený na 80 percent. Ďalšou aktivitou je vypracovanie Akčného plánu a následné verejné odborné prerokovanie návrhu stratégie. Naplánované je na december tohto roka.

"Zdravotná starostlivosť je segment, o ktorom sa mnohí domnievajú, že je im identifikácia problémov jasná. Čo však robiť na pretrhnutie bludného kruhu vzťahov a často nezmyselnej zabetónovanosti systému, to už málokto vie povedať. Bratislavský kraj sa podujal prelomovo vypracovať stratégiu," podotkol na sociálnej sieti podpredseda BSK pre zdravotníctvo Juraj Štekláč s dôvetkom, že v centre ich snaženia je človek.

Bratislavský región čelí výzvam súvisiacim s demografickým vývojom a zároveň s fenoménom pozitívneho salda prisťahovania. Výrazný nárast počtu ľudí v seniorskom veku a predlžovanie priemernej dĺžky života na jednej strane a príchod nových obyvateľov znamenajúci zvýšenie počtu detí na druhej strane má podľa kraja vplyv na rastúce požiadavky aj na zdravotnú starostlivosť.

"V regióne sa tak prejavuje nedostatok poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, predovšetkým všeobecných lekárov, a nedostupnosť zdravotných služieb vo viacerých medicínskych špecializáciách," skonštatoval už v minulosti BSK. Snaží sa preto zlepšiť dostupnosť zdravotnej starostlivosti a zatraktívniť podmienky na zriaďovanie ambulancií lekárov priamo v obciach.

Príprava dokumentu je v gescii Inštitútu regionálnej politiky BSK, projekt je podporený z Európskeho sociálneho fondu.