Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislavský kraj začal s testovaním v zariadeniach sociálnych služieb

Na snímke Dom svätého Martina v Martine, kde sa potvrdili pozitívne výsledky na koronavírus. V Martine dňa 18. apríla 2020. Foto: TASR - Erika Ďurčová

V najbližších dňoch chce kraj otestovať zamestnancov a klientov všetkých sociálnych zariadení na svojom území.

Bratislava 20. apríla (TASR) – Bratislavský samosprávny kraj (BSK) začal v pondelok s celoplošným testovaním zamestnancov zariadení sociálnych služieb na nový koronavírus. Ako prví boli otestovaní zamestnanci Domova sociálnych služieb (DSS) Sibírka v bratislavskom Novom Meste. V najbližších dňoch chce kraj otestovať zamestnancov a klientov všetkých sociálnych zariadení na svojom území. TASR o tom informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman.

"Klienti zariadení sociálnych služieb sú už viac ako mesiac bez návštev rodinných príslušníkov aj bez vychádzok z areálu. Jediný, kto je s nimi v kontakte, sú ich ošetrovatelia, opatrovatelia, terapeuti či psychológovia. Práve preto sme ako prvý krok pristúpili k urýchlenému testovaniu zamestnancov," skonštatoval predseda BSK Juraj Droba.

DSS Sibírka je tak po DSS Pezinok druhým krajským zariadením sociálnych služieb, v ktorom prešli testovaním na ochorenie COVID-19 všetci zamestnanci. Celkovo bolo v tomto zariadení otestovaných 46 zamestnancov, ktorí sa starajú o 17 klientov s viacnásobným postihnutím. Kraj má vo svojej pôsobnosti 14 zariadení sociálnych služieb, v najbližších dňoch ich plánuje otestovať všetky na svojom území. "Testami na COVID-19 prejde 900 zamestnancov a 1100 klientov," doplnila Forman s tým, že testovanie zabezpečuje kraj vo vlastnej réžii.

DSS Pezinok je od 11. apríla v karanténe a v okolí domova je ochranné pásmo. V uplynulých dňoch tam bolo pozitívne testovaných viacero klientov a pracovníkov na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, a boli zaznamenané aj viaceré úmrtia. V tejto súvislosti bola odvolaná riaditeľka domova Viola Schmidtová a do zariadenia nastúpila krízová manažérka spolu s opatrovateľkou, zdravotnou sestrou a terapeutkou. Polícia pre situáciu v DSS Pezinok začala trestné stíhanie pre prečin šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby.