Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislavský kraj

Na konferencii v Modre sa bude hovoriť o tradičných remeslách

Prezentácia keramických výrobkov pod názvom Slávnosť hliny sa konala v podkarpatskom mestečku Modra. Na archívnej snímke atmosféra keramikárskeho trhu v Modre. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Tohtoročná konferencia nadviaže na prvú projektovú konferenciu z roku 2017, na ktorej sa hovorilo o keramike na území Bratislavského kraja.

Bratislava 21. februára (TASR) – V Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) sa bude opäť hovoriť o tradičných remeslách. Stane sa tak na konferencii Tradičné remeslá včera a dnes, ktorá sa uskutoční v utorok (25. 2.) na Zochovej chate v Modre. Určená je nielen pre odborníkov, ale aj verejnosť a tých, ktorí sa zaujímajú o históriu a tradície. TASR o tom informovala hovorkyňa kraja Lucia Forman.

"Konferencia načrtne víziu rozvoja remesiel v modernej dobe s využitím inovácií ako digitalizácia. Práve tá pomáha posunúť prezentáciu remeselníkov, ale aj inštitúcií rôzneho rozsahu, na svetovú úroveň," poznamenal predseda BSK Juraj Droba. Hovoriť sa bude napríklad o tajoch drotárstva a hrnčiarskeho cechu v Modre, o digitalizácii v Malokarpatskom osvetovom stredisku v Modre či revitalizácii zámku Jedenspeigen v Dolnom Rakúsku.

Bratislavský kraj participuje na projekte Kultúrno-kreatívne oživenie tradícií (HERITAGE SK-AT) v rámci operačného programu slovensko-rakúskej cezhraničnej spolupráce. Cieľom projektu je využitie kreatívneho potenciálu a daností cezhraničného regiónu na rozvoj a sprístupnenie prírodného a kultúrneho dedičstva, podporu komunitného rozvoja a rozvoj cestovného ruchu.

Tohtoročná konferencia nadviaže na prvú projektovú konferenciu z roku 2017, na ktorej sa hovorilo o keramike na území Bratislavského kraja. Záverečná konferencia sa bude konať pri príležitosti otvorenia zrekonštruovaného areálu kaštieľa a záhrady Malokarpatského osvetového strediska v Modre.