Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislavský kraj sa pripravuje aj na viaceré krízové scenáre

Na snímke predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba Foto: TASR - Marko Erd

Jedným z nich je napríklad príprava núdzového ubytovania pre záchranárov v karanténe v prázdnych stredoškolských internátoch.

Bratislava 19. marca (TASR) – Poskytovanie ochranných pomôcok do ambulancií, pripravovanie ubytovania pre záchranárov, ale tiež zriadenie lôžok pre ľahké doliečovanie bežných pacientov. Aj takto sa Bratislavský samosprávny kraj (BSK) pripravuje v súvislosti s novým koronavírusom na viaceré krízové scenáre. Predstavitelia kraja o tom informovali na štvrtkovom brífingu.

"Na kraji zasadá každý deň krízový štáb a snažíme sa byť o krok vpred. Už dnes myslíme na to, koľko pacientov s COVID-19 môže byť o týždeň či mesiac, nad tým, ako budeme túto situáciu zvládať," uviedol predseda BSK Juraj Droba s tým, že kraj postupne pristupuje aj k na prvý pohľad neštandardným krokom.

Jedným z nich je napríklad príprava núdzového ubytovania pre záchranárov v karanténe v prázdnych stredoškolských internátoch. Tí by v budúcnosti v prípade potreby mohli byť ubytovaní v objektoch na Vranovskej ulici v Petržalke, kapacita by mala byť viac ako 400 lôžok.

Druhý typ ubytovania pre záchranárov a zdravotníkov, avšak tentoraz nie v karanténe, bude zabezpečený na internáte na Trnavskej ceste. V tomto prípade pôjde o klasické ubytovanie, aby záchranári či zdravotníci v najhoršom období mali kde prespať a nemuseli cestovať domov.

Kraj zároveň zabezpečí aj lôžka na ľahké doliečenie bežných pacientov, teda nie infikovaných novým koronavírusom, ak budú nemocnice potrebovať uvoľniť lôžka pre akútne prípady. Týkať sa to bude len pacientov, ktorí si nebudú už vyžadovať lekársku starostlivosť, ale len dohľad zdravotnej sestry a na doliečenie budú potrebovať maximálne dva týždne. Okrem toho musia mať trvalý pobyt v Bratislavskom kraji, po doliečení sa budú mať kam vrátiť a doma budú mať niekoho, kto sa o nich postará. V Bratislave je pripravených 120 takýchto lôžok, ďalších desať je v Pezinku.

Prednedávnom sa spomínalo v tejto súvislosti aj vytvorenie akejsi poľnej nemocnice pre doliečovanie bežných pacientov, ktorá by mala byť zriadená v Dome kultúry (DK) Ružinov. Droba v tejto súvislosti poznamenal, že išlo len o jeden z krízových scenárov, pri ktorom však odborníci skonštatovali, že priestory nie sú veľmi vyhovujúce. Pre prípad potreby má kraj preto pripravené vhodnejšie krízové scenáre.

Bratislavský kraj taktiež zabezpečuje ochranné pomôcky pre všeobecných lekárov a pediatrov na svojom území. "Nad rámec svojich možností zabezpečujeme postriebrené prateľné rúška pre lekárov a sestry," poznamenal Droba. Distribuovaných bolo už 4000 rúšok, ďalších 1000 odišlo vo štvrtok do domovov sociálnych služieb. Ďalšie by mali byť dodané aj na zubnú pohotovosť na Drieňovej ulici. Distribuované sú tiež chirurgické rúška, chirurgické rukavice či návleky. Snahou kraja je taktiež zohnať respirátory.

BSK zároveň odporúča, aby obyvatelia v prípade, ak sa nedovolajú svojmu obvodnému lekárovi, nevolali na Úrad verejného zdravotníctva, lebo tým zaťažujú linky určené iným pacientom. Do pozornosti im kraj dáva webovú stránku www.e-vuc.sk, kde nájdu kontakt na svojho lekára i na prípadné jeho zastupovanie. Okrem toho by po novom mali lieky predpisovať aj všeobecní lekári, nielen lekári-špecialisti.