Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislavský kraj zvlášť testuje zamestnancov kľúčovej infraštruktúry

Na snímke mobilné odberové miesto pri Úrade Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ktoré vzniklo v spolupráci s Hlavným mestom SR Bratislava 18. januára 2021. Foto: TASR – Pavel Neubauer

Antigénových testov by mal byť dostatok, ochranné prostriedky pre mobilné odberné miesto a jej detašované pracoviská zabezpečí kraj.

Bratislava 18. januára (TASR) – Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s hlavným mestom spustili prevádzku mobilného odberového miesta pre testovanie kritickej a kľúčovej infraštruktúry v kraji. Odberné miesto nie je určené pre verejnosť, avšak od budúceho týždňa by sa tam mohli testovať aj tí obyvatelia, ktorých cez elektronický rezervačný systém objednajú ich ambulantní lekári.

„Unikátne odberné miesto bude slúžiť na testovanie kľúčovej infraštruktúry. Sú to ľudia, ktorí nám pomáhajú zabezpečiť dennodenne fungovanie krajiny, miest a obcí. Sú to policajti, vodiči, smetiari, vodári a niektoré ďalšie profesie," uviedol na tlačovej konferencii predseda BSK Juraj Droba, ktorý však za kľúčové považuje očkovanie.



Primátor Bratislavy Matúš Vallo víta každé odberné miesto, ktoré slúži pre testovanie ľudí, v tomto prípade pre zamestnancov mestských podnikov ako je Dopravný podnik Bratislava, Odvoz a likvidácia odpadu, Bratislavská vodárenská spoločnosť, Pohrebníctvo mesta Bratislavy či Mestská polícia.

„Môžu využívať akékoľvek testovacie miesto, chceme im ale ponúknuť službu, aby mohli mať toto potvrdenie. A zároveň je to prevencia, aby mohli bez problémov fungovať," poznamenal Vallo.

Hoci nie je táto MOM na rohu Drieňovej a Sabinovskej ulice určená pre verejnosť, kraj si uvedomuje, že pomerne veľa ambulantných lekárov nemá veľkú motiváciu otvárať ambulancie pre tých pacientov, ktorí nie sú otestovaní. Ide najmä o lekárov vo vyššom veku, ktorí pacientov najprv posielajú na testovanie do MOM, čo nie je vždy podľa lekára a riaditeľa odboru zdravotníctva Úradu BSK Tomáša Szalaya jednoduché a pohodlné.

„Preto sme pripravili projekt, že by do tejto MOM mohli prísť pacienti, ktorých objedná ich všeobecný lekár alebo špecialista v rámci celého kraja. Pacient sám sa nebude môcť objednať," priblížil Szalay.

Financovanie projektu bude zabezpečené z viacerých zdrojov. Časť bude hradená z Integrovaného regionálneho operačného programu a ďalšia časť z prostriedkov kraja a hlavného mesta. Otváracie hodiny odberného miesta budú flexibilne reagovať na záujem zo strany testovaných. Antigénových testov by mal byť dostatok, ochranné prostriedky pre MOM a jej detašované pracoviská zabezpečí kraj.