Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislavský kraj

VIDEO: Bratislavský kraj ukončil rekonštrukciu areálu SOŠ v Zálesí

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Modernizácia a rekonštrukcia sa začala v novembri 2020. Projekt je spolufinancovaný z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).

Bratislava 6. apríla (TASR) – Bratislavský samosprávny kraj (BSK) ukončil rekonštrukciu areálu Strednej odbornej školy pôdohospodárskej a veterinárnej v Zálesí. Obnovou prešli stajne, jazdecká hala i chovné stanice pre psov. Okrem učební určených na chov zvierat nebudú chýbať ani kováčske či stolárske dielne. Rekonštrukcia sa dotkla celkovo deviatich objektov. Kraj tým chce docieliť lepšiu odbornú prípravu žiakov, jej lepšie prepojenie s praxou, ako aj ďalšie vzdelávanie pedagógov.

"Modernizácia materiálno-technického vybavenia zahŕňa nové technológie pre chov v oblasti drobnochovu v oblasti poľnohospodárstva. Technológia dodaná do objektu, ktorý bude plniť účely RTG pracoviska, podporí odbor veterinárne zdravotníctvo," priblížila Barbora Lukáčová, riaditeľka odboru stratégie, územného rozvoja a riadenia projektov Úradu BSK. Zároveň sa zatraktívnia učebné odbory v oblasti agropodnikania.



V ďalšej fáze pripravuje kraj obstaranie materiálno-technického vybavenia odborných učební pre výkrm brojlerových kurčiat a moriek, učební veterinárstva a hygieny. Nové vybavenie bude mať aj hala pre farmový chov zvierat.

Spojená škola v Ivanke pri Dunaji, ktorej areál v Zálesí je jej súčasťou, reaguje na potreby trhu práce viac ako 60 rokov. Žiakov vzdeláva v 16 odboroch, vrátane chovu koní a jazdectva, rybárstva, kynológie a veterinárstva. "Napríklad žiaci kynológie si budú chovať školské šteniatko a štyri roky ho budú pripravovať na kynologické skúšky," priblížila riaditeľa školy Katarína Kubišová. Škola tiež dlhodobo spolupracuje s partnerskými školami v Rakúsku, Maďarsku, vo Fínsku a v Česku.

Modernizácia a rekonštrukcia sa začala v novembri 2020. Projekt je spolufinancovaný z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Výška investície je viac ako 5,2 milióna eur, z toho vyše 2,8 milióna eur je vyčlenených na stavebné práce a 800.000 eur na materiálno-technické vybavenie. Dofinancovanie zo strany BSK je viac ako 1,596 milióna eur.