Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislavský kraj

Požiar skládky pri Budmericiach je uhasený

Požiar skládky chemického a zdravotníckeho odpadu pri Budmericiach Foto: TASR/PHAZZ

Merania hasičov neodhalili únik nebezpečných látok do ovzdušia.

Bratislava 13. júna (TASR) - Požiar skládky chemického a zdravotníckeho odpadu pri Budmericiach (okres Pezinok) je uhasený. TASR to potvrdila Bernadeta Múdra z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Hasiči podľa nej z miesta požiaru odišli dnes o 01.44 h, ešte hodinu predtým dohášali ohniská požiaru.

Ďalej informovala, že na mieste zasahovali hasiči z Pezinka, zo Senca, z Bratislavy, hasiči z firmy, ktorá prevádzkuje skládku a dobrovoľní hasiči z Budmeríc, Modry a z Doľan. Požiar vznikol na skládke Istrochemu, horieť mal tuhý odpad a plasty. Udalosť za zaobišla bez zranení.

Po požiari skládky nebezpečného odpadu v katastri obce Budmerice v okrese Pezinok neboli zistené zvýšené koncentrácie nebezpečných látok v mieste udalosti ani v okolitých obciach. Potvrdili to výsledky merania Kontrolného chemického laboratória v Nitre, ktoré vykonalo monitoring ovzdušia počas včerajšieho požiaru.

"Rozsiahly požiar skládky nebezpečného odpadu spôsobil zadymenie územia do vzdialenosti tri až šesť kilometrov. Vysoko toxické a nebezpečné produkty horenia zo skládky mohli byť svojou prítomnosťou v ovzduší nebezpečné. Merania pracovníkmi Kontrolného chemického laboratória nezistili nadlimitné koncentrácie plynov v ovzduší. Vzhľadom na rýchly zásah hasičov sa výrazne skrátil čas úniku škodlivých látok do ovzdušia," dodala Múdra.

"Na mieste zasahovali pezinskí, seneckí a bratislavskí hasiči spolu so závodným hasičským útvarom Duslo, a.s., Bratislava. Pri zásahu im asistovali dobrovoľné hasičské zbory z Budmeríc, Častej, Modry a Doľan. Hasiči miesto udalosti zabezpečili a vykonávali lokalizačné a likvidačné práce. Počas požiaru boli vykonávané merania koncentrácie nebezpečných látok v ovzduší. Meraniami neboli zistené zvýšené koncentrácie nebezpečných látok v mieste udalosti ani v okolitých obciach. Pri udalosti nedošlo k zraneniu osôb," konštatuje Operačné stredisko – Krajské riaditeľstvo HaZZ v Bratislave

Na mieste zasahovalo 16 profesionálnych hasičov so siedmimi kusmi techniky, sedem členov zo ZHÚ Duslo, a.s., Bratislava s dvomi kusmi techniky a 21 dobrovoľných hasičov so štyrmi kusmi techniky.

Ako ďalej uviedlo Operačné stredisko HaZZ v Bratislave, dnes vykonávali činnosť na mieste udalosti štyria členovia Závodného hasičského útvaru (ZHÚ) Duslo Bratislava s jedným kusom techniky, ktorí monitorujú situáciu.

Pri udalosti nevznikla škoda na majetku a šetrením príčiny vzniku udalosti bolo predbežne vylúčené cudzie zavinenie.