Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislavský kraj

V parku Carnuntum možno cez víkend zažiť Slávnosti Rimanov

Virtuálna prezentácia bývalej rímskej gladiátorskej školy, ktorú objavili v Archeologickom parku Carnuntum v dolnorakúskej obci Petronell-Carnuntum, ktorá leží neďaleko rakúsko-slovenských hraníc. Foto: TASR

Archeologický park pod holým nebom je ojedinelá a rozsiahla pamiatka Rímskej ríše spred takmer dvoch tisícročí.

Bratislava 13. júna (TASR) - Oslavy ako za čias starého Ríma sa uskutočnia počas nasledujúceho víkendu v rakúskom archeologickom parku Carnuntum neďaleko Bratislavy.

"Počas dvoch dní, 14. a 15. júna, bude na Slávnosti Rimanov panovať výnimočný stav. Svoje výrobky budú predávať a prezentovať obchodníci a remeselníci z mnohých provincií rímskeho impéria,"
uviedol pre TASR Prokop Slováček z bratislavskej spoločnosti B.H. Public relations & Promotion.

Archeologický park pod holým nebom Carnuntum je ojedinelá a rozsiahla pamiatka Rímskej ríše spred takmer dvoch tisícročí. V čase najväčšieho rozkvetu malo mesto Carnuntum okolo 50.000 vojenských a civilných obyvateľov. Areál parku postupne rekonštruujú podľa pôvodných objektov. Pozná ho už veľa Slovákov a každoročne v parku pribúda niečo nové. Takisto každé leto sú tam organizované podujatia v duchu rímskej antiky.

V novopostavenej Ville Urbana bývajú Rímske slávnosti zmyslov a chutí, ktoré dajú možnosť ochutnať rímsku kuchyňu pripravenú podľa originálnych receptov. K päťchodovému menu sa podávajú rímske kreácie z vína a špičkové vína z regiónu Carnuntum. Toto hodovanie je plánované v termínoch 26. júla, 9. a 30. augusta, 6. septembra.

Počas slovenských štátnych sviatkov si možno užiť exkluzívnu prehliadku v slovenskom jazyku (o 12. a 14. hodine) a so zľavnenou vstupenkou.

"V auguste (23. a 24.) sa amfiteáter v obci Bad Deutsch-Altenburg stane javiskom pre Slávnosť gladiátorov. Rímska hudba v aréne a rôznorodý program zavedú hostí do úplne iného sveta," dodal Slováček.