Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Na Červenej veži sa začal prieskum, po ňom sa začne so sanáciou zosuvu

Plocha pozemku, kde sa zosunula pôda. Na lokalite Červená veža nad obcou Banka Foto: TASR/KR HaZZ v Trnave

Prieskum sa začína vytýčením prieskumných inžiniersko-geologických vrtov a začatím vrtných prác.

Bratislava/Banka 14. januára (TASR) - Na lokalite Červená veža nad obcou Banka pri Piešťanoch, kde sa minulý týždeň zosunula pôda, sa dnes začal inžiniersko-geologický prieskum. Ten musí predchádzať samotnej sanácii havarijného zosuvu. TASR informoval Odbor komunikácie ministerstva životného prostredia.

Riešenie zosuvu si má celkovo vyžiadať 50.000 eur, peniaze poskytne ministerstvo životného prostredia cez Environmentálny fond. Práce sa majú podľa ministerstva ukončiť do konca mája.

Prieskum sa začína vytýčením prieskumných inžiniersko-geologických vrtov a začatím vrtných prác. Dokončený by mal byť do týždňa. Zo spomínaných nákladov si vyžiada asi 16.500 eur.

V utorok 7. januára popoludní sa na Červenej veži zosunula premáčaná pôda v objeme 851,1 m3. Vzniknutý zosuv premáčanej pôdy dosiahol celkovú dĺžku asi 47 metrov a šírku od 13 do 30 metrov. Ohrozené sú dva rodinné domy, k zraneniu osôb nedošlo.

Podľa predbežného geologického prieskumu bola príčinou voda, ktorá rozmočila svah. Jedno z prvých opatrení bolo preto drenážovanie terénu a odvedenie prebytočnej vody do Váhu.