Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Denné centrum Domec pomohlo bezdomovcom získať prácu

Na snímke pohľad na denný stacionár. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Domec v bratislavskom Starom Meste má kapacitu približne 60 klientov denne.

Bratislava 5. februára (TASR) – Ľudia bez domova majú v hlavnom meste SR otvorené už druhé denné a integračné centrum. Vďaka občianskemu združeniu Vagus im poskytuje centrum Domec nielen základnú starostlivosť ako jedlo, hygienu či ošatenie, ale usiluje sa ich integrovať späť do reálneho života. Jedným z primárnych cieľov centra je pomôcť bezdomovcom, aby sa uplatnili na trhu práce.

„Už štyria ľudia sa vďaka tomuto centru zamestnali a majú stabilný príjem. Pracujú väčšinou ako brigádnici, najmä v rámci upratovacích prác,“ vyzdvihol pre TASR predseda združenia Vagus Sergej Kára.

Na snímke zariadenie denného stacionáru
Foto: TASR/Štefan Puškáš
V Domci ich dobrovoľníci naučia vytvoriť si životopis, pracovať s počítačom či pripraviť ich na pohovor. V menšej budove na dvore zriadilo združenie malú kuchyňu, ktorá má slúžiť ako chránené pracovisko. „Ľudia bez domova sa tam budú učiť pripravovať stravu pre seba a v budúcnosti by sa mohli uplatniť aj v oblasti gastronómie,“ povedal Kára. Domec v Starom Meste má kapacitu približne 60 klientov denne, reálne ho však navštevuje približne 70 až 80 klientov každý deň. Centrum je otvorené počas pracovných dní od 9.00 h do 15.00 h. V Domci majú možnosť klienti sa zadarmo naraňajkovať, osprchovať, využiť zdravotnú a odbornú starostlivosť či kúpiť si obed za symbolický poplatok. „V rámci poradne sme riešili už množstvo vecí, od vybavovania osobných dokladov, dávok v hmotnej núdzi či riešenie zdravotného stravu konkrétneho človeka a iných problémov, ktoré ľudia na ulici majú a nemajú ich kde riešiť,“ doplnil Kára. Otvorenie centra pre bezdomovcov sprevádzalo niekoľko pripomienok. Nie všetci mestskí poslanci súhlasili s jeho zriadením v Starom Meste, preferovali jeho umiestnenie skôr na okraji mesta. „Som presvedčený, že s bezdomovcami sa má pracovať tam, kde sa bezdomovci vyskytujú. Najviac bezdomovcov v Bratislave máme práve v Starom Meste,“ povedal počas dnešnej návštevy Domca primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.

Na snímke zariadenie denného stacionáru.
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Neobývané priestory na Mýtnej ulici sa usilovalo mesto viackrát odpredať, no neúspešne. Poslanci mestského zastupiteľstva tak schválili prenájom na desať rokov občianskemu združeniu Vagus za symbolické jedno euro ročne. Dom bol niekoľko rokov opustený a tak bola potrebná kompletná rekonštrukcia, na ktorej sa podieľali aj ľudia bez domova. „Výmenou za symbolický prenájom bola povinnosť Vagusu investovať minimálne 20.000 eur, reálne sme však investovali až 55.000 eur. Projekt je tiež financovaný zo zdrojov z Nórska, Lichtenštajnska a Islandu,“ priblížil Kára. V hlavnom meste SR sa nachádzajú zatiaľ dve denné centrá pre ľudí bez domova. V mestskej časti Nové Mesto je nízkoprahové centrum, ktoré prevádzkuje Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha. Kapacita tohto zariadenia je okolo 100 ľudí. V Bratislave však žije približne 4000 ľudí bez domova. „Práca tohto centra ukazuje, že časť ľudí bez domova má potenciál aby sa vrátila do normálneho života. Potrebujú však pomocnú ruku. Mesto Bratislava bude pokračovať v tejto pomoci, hľadať ďalšie kapacity v ďalších častiach mesta, kde by sme takéto denné centrá, ale aj nocľahárne mohli budovať,“ dodal Ftáčnik.