Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Deti tento víkend v Bratislave šijú i varia pre rozprávkové postavičky

Na Hlavnom námestí a na nádvorí Starej radnice v Bratislave sa 14. júna 2014 konal detský rozprávkový festival Kde bolo, tam bolo. Foto: TASR/Martin Baumann

V centre sa dnes a v nedeľu môžu deti zabávať v sérii workshopov.

Bratislava 14. júna (TASR) – Deti počas tohto víkendu môžu odložiť svojich rodičov do rodičovského kútika a preniesť sa do rozprávkovej krajiny. V Bratislave totiž opäť prebieha detský interaktívny festival Kde bolo, tam bolo... Hlavné námestie aj nádvorie Starej radnice znova zapĺňajú workshopy, v ktorých môžu deti šiť šaty či variť pre rozprávkové postavičky pod vedením známych osobností.

Festival, ktorý sa v hlavnom meste koná už po tretíkrát, sa organizátori vlani snažili ušiť na mieru rozprávkam o muflónovi Ancijášovi od spisovateľa Branislava Jobusa. "Jeho posledná kniha skončí tým, že muflón Ancijáš je vystrelený do vesmíru. Ancijáš nás príde pozrieť aj tento rok, no zároveň na knihu nadväzujeme vo vesmírnom duchu predstaveniami Haló, mimozemšťan? a Veľkí herci malým deťom. Pre postavičky z nich budú deti variť," povedala pre TASR organizátorka festivalu Kde bolo, tam bolo... Broňa Tarnócy.

V centre sa dnes a v nedeľu (15.6.) môžu deti zabávať v sérii workshopov. "Ten náš je vyslovene o tvorivosti, o tom, že si deti môžu vytvoriť svoju hudbu priamo v procese. Ukazujeme im hudobné nástroje, aby v sebe objavili lásku k hudbe, ktorá je zrejme ešte prirodzenejšia ako ľudská reč," vysvetľuje herečka a jazzová speváčka Lucia Lužinská, ktorá spolu s hudobníkom Borisom Čellárom vedie music workshop. Herečky Zuzana Porubjaková a Zuzana Šebová chlapcom a dievčatám predstavujú "dosky, ktoré znamenajú svet" v ich drama workshope, variť sa deti učia s kuchárom Jarom Židekom a tancovať so skupinou The Pastels.

Fotogaléria: Detský rozprávkový festival v Bratislave


Fashion workshop pre deti

Navrhnime jedinečné modely, vyzýva deti fashion workshop. Deti lektoruje v móde okrem iných aj módna návrhárka Dana Kleinert. "Okrem zábavy získajú aj pocit sebavedomia, že vedia niečo vytvoriť, a že to vedia vlastnými rukami. To je pre nich vzácne," vraví Kleinert.

Svetom nepočujúcich malých Bratislavčanov prevádza tlmočník posunkového jazyka Robo Šarina v tichom workshope, umelecké dielo i pohľadnicu mesta môžu chlapci a dievčatá vytvoriť s maliarom Róbertom Hromcom a vlastné bývanie pre rozprávkové postavičky zase navrhnúť so slovenskými architektmi. "Cieľom je zvýšiť povedomie o architektúre už u našich najmenších a viesť ich k zodpovednosti za prostredie, v ktorom žijú," tvrdia organizátori. Na festivale prebieha aj trh chránených dielní.