Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislavský kraj

Na D2 sa zrazil autobus s kamiónom: Hlásia 59 zranených a jednu obeť

Na snímke záchranársky vrtuľník pristáva k miestu dopravnej nehody autobusu a nákladného vozidla, ku ktorej došlo na diaľnici D2, približne na 15. kilometri na úrovni odpočívadla Závod v smere do Českej republiky v pondelok 15. mája 2023. Foto: TASR Michal Svítok

Univerzitná nemocnica Bratislava v súvislosti s nehodou aktivovala traumatologický plán.

Bratislava 15. mája (TASR/TERAZ.sk) - Dopravná nehoda, ktorá sa v pondelok predpoludním stala na diaľnici D2 v smere do Kútov, si vyžiadala jednu obeť, 59 osôb utrpelo zranenia rôzneho rozsahu. Informovali o tom hasiči.

Zrazil sa autobus prevážajúci prevažne maďarských cestujúcich s kamiónom z Rumunska.

"Na mieste udalosti zasahuje viac ako 30 hasičov z Malaciek a z Bratislavy, ktorí momentálne v spolupráci s odťahovou službou sprejazdňujú komunikáciu," uviedla hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Katarína Križanová. Osoby s ľahšími zraneniami sa nachádzajú v evakuačnom autobuse HaZZ a v stane Záchrannej brigády HaZZ v Malackách. Psychológovia HaZZ poskytujú na mieste udalosti krízovú intervenciu.

K udalosti sa vyjadril aj v pondelok vymenovaný minister zdravotníctva Michal Palkovič. "Bol som ubezpečený zo strany Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS), ako aj nemocníc, že všetkým zraneným je poskytovaná okamžitá a kvalitná zdravotná starostlivosť. Urobíme všetko pre záchranu ich životov a zdravia. Je mi veľmi ľúto aj jedného vyhasnutého života, pozostalým vyjadrujem úprimnú sústrasť," vyjadril sa Palkovič.

Univerzitná nemocnica Bratislava v súvislosti s nehodou aktivovala traumatologický plán.

Polícia okolnosti nehody vyšetruje. "Dychové skúšky na zistenie prítomnosti alkoholu v organizme vodičov boli s negatívnym výsledkom," spresnila bratislavská krajská policajná hovorkyňa Jana Šimunková. Polícia vodičom na sociálnej sieti odporučila, aby využili výjazdy z diaľnice D2 už v Lamači na smer Záhorská Bystrica, Stupava.








Výberová chronológia tragických dopravných nehôd autobusov na Slovensku


3. augusta 2003 - Dopravná nehoda autobusu pri Úhornej v okrese Gelnica si vyžiadala 13 mŕtvych a približne 25 zranených.



7. novembra 2005 - Počas dopravnej nehody pri obci Ožďany v okrese Rimavská Sobota, kde došlo k zrážke kamióna s linkovým autobusom, zahynuli štyria ľudia a 11 osôb sa zranilo.



2. septembra 2007 - Na ceste z Poľany do Hriňovej v časti Snohy sa do rokliny zrútil autobus. Pri nehode zahynuli štyri osoby, v nemocnici skonala piata obeť. Zranilo sa 34 ľudí.



21. februára 2009 - Pri zrážke autobusu a motorového vlaku, ku ktorej došlo na železničnom priecestí medzi Polomkou a Heľpou v okrese Brezno, zahynulo 12 ľudí. Šesť ľudí utrpelo ťažké zranenia, 19 ľahké.



6. júna 2014 - Pri havárii autobusu na diaľnici D1 v smere na Hlohovec zomreli štyri dievčatá zo športového gymnázia v Trnave. V autobuse bolo 29 študentov a dve učiteľky. Vodič zišiel mimo cesty a autobus sa prevrátil.



5. septembra 2014 - Na následky nehody autobusu zomreli dve osoby a 32 ďalších utrpelo zranenia. Medzi zranenými boli aj tri deti. Autobus sa prevrátil na ceste zo Svätého Jura do Bratislavy.



14. októbra 2017 - Čelná zrážka kamióna s mikrobusom medzi Hornými Vestenicami a Hornými Sučanmi si priamo na mieste nehody vyžiadala život vodiča mikrobusu a šiestich opatrovateliek. O deň neskôr zomrela v nemocnici aj siedma opatrovateľka.



23. apríla 2018 - Dopravná nehoda autobusu s nákladným vozidlom na ceste R1 v smere z Banskej Bystrice do Zvolena pri obci Badín si vyžiadala dva ľudské životy.



13. novembra 2019 - Pri nehode autobusu a nákladného auta neďaleko Malanty pri Nitre zahynulo 12 ľudí, z toho štyri maloleté deti. Ďalších 15 ľudí sa zranilo.



6. januára 2020 - Život jednej osoby a zranenie ďalšej si vyžiadala nehoda osobného motorového vozidla s autobusom na ceste vedúcej z Krupiny do Hontianskych Nemiec.



11. marca 2020 - Dvoch mŕtvych si vyžiadala nehoda dodávky a autobusu, ktorá sa stala na ceste v Ružomberku-Černovej. Ľahko zranených bolo 25 cestujúcich, jedna osoba utrpela ťažké zranenia.



23. decembra 2021 - Dopravná nehoda osobného auta a autobusu, ku ktorej došlo pri obci Dargov v okrese Trebišov, si vyžiadala dve obete.