Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Bratislavský kraj

Do centra Bratislavy zavítajú ľudoví majstri z celého Slovenska

Na snímke výstavno-predajný priestor ÚĽUV-u na Námestí SNP v Bratislave, ktorý bol nedávno otvorený. Foto: FOTO TASR/Martin Baumann

Ľudová hudba a tance sa budú počas oboch dní niesť aj na Hlavnom námestí. Vystúpia napríklad skupiny Arzén, Karpaton či folklórny súbor Urpín. Konať sa tu bude aj škola tanca.

Bratislava 3. septembra (TASR) – V historickom centre Bratislavy sa počas tohto víkendu predstaví ľudová kultúra z regiónov Slovenska. Konať sa tu budú Dni majstrov ÚĽUV, ktoré chcú predstaviť verejnosti rozmanitosť krajiny, jej zvyky, krásy nárečí, ľudového tanca, hudby, odevov i gastronómie.

Podľa Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) sa bude podujatie počas soboty a nedele (3.-4.9.) niesť v duchu úcty k remeslu a jeho zachovávania pre ďalšie generácie. "Verejnosti budú odprezentované remeslá cez priame ukážky výrobných postupov," priblížili organizátori.

Na Hviezdoslavovom námestí sa predstaví viac ako 100 ľudových umeleckých výrobcov z celého Slovenska. Bude tu taktiež exteriérová výstava fotografií s názvom Remeslo je _IN_. Na námestí sa predstavia viaceré folklórne súbory.

Ľudová hudba a tance sa budú počas oboch dní niesť aj na Hlavnom námestí. Vystúpia napríklad skupiny Arzén, Karpaton či folklórny súbor Urpín. Konať sa tu bude aj škola tanca.

Drotársku odyseu môžu návštevníci obdivovať na Primaciálnom námestí. Tradičné jedlá slovenskej kuchyne zas budú k dispozícií na Rybnom námestí.

V bratislavskom Primaciálnom paláci bude prebiehať škola remesiel. Taktiež tu verejnosť nájde Galériu drotárie i oddychovú zónu pre deti a dospelých. Neďaleké Radničné nádvorie bude patriť čipkárkam z celého Slovenska. Za nositeľov tradícií bude v nedeľu ráno odslúžená svätá omša v Kaplnke sv. Ladislava v Primaciálnom paláci.