Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Bratislavský kraj

Električka bude mať možno zastávku už pred Univerzitou Komenského

Na snímke primátor Bratislavy Milan Ftáčnik Foto: TASR/Pavel Neubauer

Projekt rekonštrukcie Starého mosta a výstavby električkovej trate do Petržalky, ktorý odštartoval vlani začiatkom decembra, je dnes v sklze.

Bratislava 30. apríla (TASR) – Nové zastávky električiek by mohli posunúť zo stredu Štúrovej ulice pred Univerzitu Komenského. To je návrh zmeny, o ktorom dnes hlavné mesto uvažuje v súvislosti s projektom budovania električkovej trate do Petržalky cez Starý most. Projekt však ešte nebol oficiálne schválený v Európskej komisii, v meste sa teda diskutuje o tom, či jeho schvaľovanie nemôžu prípadné úpravy stavby ohroziť.

Občianska iniciatíva Lepšia doprava už pred dvoma rokmi poukazovala na to, že projekt firmy Alfa 04, ako by malo byť riešené Šafárikovo námestie, nevhodne rieši umiestnenie električkových zastávok, znemožňuje prestup na autobusové linky a nevyužíva mestotvorný potenciál ulice. Nová električková zastávka sa má totiž ešte posunúť smerom do vnútra Štúrovej ulice. Mesto dnes rieši, že zastávky predsa len umiestni pred parčík.

"Vytvorilo by to zo Šafárikovho námestia prestupný bod. Z električky vystúpite v priestore pred univerzitou a budete môcť pešo prejsť k Umeleckej besede," vysvetlil primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD). Podľa jeho slov by sa mali posunúť aj zastávky spred Malej scény na Dostojevského rade bližšie k námestiu. "Prestupné nadväznosti by boli v tomto prípade podstatne jednoduchšie, ako keď budú zastávky umiestnené pri Malej scéne a v polovici ulice Štúrova," podotkol. Mesto chce tiež rozšíriť parčík a verejný priestor skvalitniť, s Lepšou dopravou diskutuje.

Mesto však uvažovalo ešte o dvoch ďalších úpravách v projekte. Druhou malo byť skrátenie estakády Artmédia a posunutie zastávky električky na petržalskej strane. Treťou bola otázka, či mesto bude alebo nebude budovať obratisko električiek v Petržalke pri križovatke Jantárovej a Rusovskej cesty. Nosný dopravný systém má totiž v ďalších rokoch pokračovať smerom k Janíkovmu dvoru. Riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy ale dnes hovorí, že mesto rieši už len úpravu na Šafárikovom námestí. "Aktívne pracujeme už len s jednou úpravou projektu a snažíme sa získavať podporu aj európskych inštitúcií, aby bola zmena realizovateľná. Chceme sa dohodnúť, Šafárikovo námestie je z tých úprav najpriechodnejšia alternatíva," povedal pre TASR.

Ftáčnik nechce otvárať zmeny

Na snímke primátor Bratislavy Milan Ftáčnik
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Primátor minulý týždeň poslancom pripomínal, že rezort dopravy dáva mestu signály, že projekt ešte nebol potvrdený Európskou komisiou a otvárať v tomto čase zmeny by zrejme nebolo najvhodnejšie. "Máme na Európskej komisii tiež podanie občana Petržalky, ktorý sa sťažuje, že neboli dodržané jeho práva pri posudzovaní vplyvov na životné prostredie v roku 2009 a 2010. To môže komisia hodnotiť veľmi citlivo, ak sa dozvie, že sa snažíme otvoriť a meniť projekt, kde by tie zmeny mali byť tiež zrejme posudzované z hľadiska vplyvov na životné prostredie," uviedol primátor.

Hovoril vtedy ešte o troch úpravách projektu. V utorok (29.4.) však mal pracovné rokovanie so zástupcom Európskej komisie v Bruseli Christopherom Toddom, vedúcim oddelenia pre Slovensko na Generálnom riaditeľstve pre regionálnu politiku. Poslanci informáciu o výsledku rokovania dostanú na májové zasadnutie zastupiteľstva.

Projekt rekonštrukcie Starého mosta a výstavby električkovej trate do Petržalky, ktorý odštartoval vlani začiatkom decembra, je dnes v sklze. Už pred niekoľkými týždňami mala byť totiž zložená konštrukcia mosta, ukázala sa však viac poškodená a skorodovaná, ako sa pôvodne predpokladalo a práce sa tak natiahli. Primátor odhaduje, že ju zložia do polovice mája. Práce v Petržalke a Starom Meste však pokračujú podľa harmonogramu. "Zatiaľ vôbec nemáme signály od zhotoviteľa, že by malo dôjsť k oneskoreniu odovzdania diela, je predčasné o tom hovoriť, hoci meškanie na časti stavby je," uzavrel Ftáčnik.