Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Bratislavský kraj

Dobrovoľná stráž doplnila nové označenie na Devínskej Kobyle

Ilustračné foto. Foto: TASR Dano Veselský

Značenie v katastrálnom území Bratislava - Devínska Nová Ves upozorňuje na zakázané činnosti na území, kde platí štvrtý stupeň ochrany.

Bratislava 28. mája (TASR) – Dobrovoľná stráž z občianskeho združenia Iniciatíva stráže prírody doplnila nové označenie v Národnej prírodnej rezervácii Devínska Kobyla. Ochranári z Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty o tom informujú na webovej stránke. Územie kontrolujú členovia dobrovoľnej stráže na pravidelnej báze a dohliadajú na dodržiavanie zákona návštevníkmi.

Značenie v katastrálnom území Bratislava - Devínska Nová Ves upozorňuje na zakázané činnosti na území, kde platí štvrtý stupeň ochrany. Ochranári upozorňujú najmä na zákaz pohybu mimo vyznačeného turistického chodníka a voľné púšťanie psov.

"Upozorňujeme verejnosť na skutočnosť, že člen stráže prírody je za porušenie platných predpisov na úseku zákona o ochrane prírody a krajiny oprávnený uložiť blokovú pokutu na mieste až do výšky 300 eur," upozorňujú ochranári.

Pripomínajú, že v NPR Devínska Kobyla, konkrétne v lokalite Sandberg hniezdi 50-65 párov včelárika zlatého. Ide o chráneného sťahovavého vtáka. Na Slovensko prilietava v polovici apríla a začiatkom mája. "Ide o jednu z mála početných kolónií na západnom Slovensku," podotkli ochranári.