Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

V zóne okolo Eurovey sa už nebude môcť parkovať na chodníkoch

Nákupné centrum Eurovea Foto: TASR/Pavel Neubauer

Mesto Bratislava chce takto zjednotiť dopravné značenia v lokalite aj vytvoriť viac miesta pre chodcov i cyklistov.

Bratislava 13. marca (TASR) – V okolí bratislavského nákupného centra Eurovea čoskoro vodiči nebudú môcť zaparkovať na chodníkoch. V priebehu budúceho mesiaca sa tam totiž má vytvoriť jednotná zóna, ktorá im zakáže odstaviť auto na chodníku, aj keď na ňom nechajú 1,5-metrový priestor. Mesto chce takto zjednotiť dopravné značenia v lokalite aj vytvoriť viac miesta pre chodcov i cyklistov. Tento týždeň sa na tom dohodol bratislavský magistrát s krajským dopravným inšpektorátom a mestskou políciou.

Poradca primátora Michal Feik vysvetľuje, že dnes v lokalite platí niekoľko dopravných značiek, zóny, ktoré parkovanie umožňujú či zakazujú, sa prelínajú a vodiči sa tak môžu ľahko pomýliť. "Na Pribinovej ulici zaznamenávame veľký pohyb peších. Za hodinu tadiaľ prejde aj viac ako 1000 chodcov. Pre rekonštrukciu Starého mosta sa tento počet ešte zvýšil. Áut však úsekom prejde len asi 300," priblížil pre TASR.

Feik podotkol, že kým autá majú vyhradené dva pruhy a k tomu ešte aj parkujú na chodníkoch, pre chodcov ostal len úzky priestor. To sa má zmeniť. Ešte relatívne nové chodníky tiež podľa jeho slov autá svojou záťažou ničia. "Nie sú dimenzované na to, aby na nich stáli tonové vozidlá, ale pre chodcov," dodal poradca primátora.

V apríli sa bude doprava v lokalite meniť

V priebehu apríla by sa doprava v lokalite mala preto zmeniť. V zóne, ktorá bude ohraničená ulicami Pribinova, Dostojevského rad a Olejkárska, bude parkovanie povolené len na vyznačených miestach. "Vyznačené miesta tam ale majú len taxíky. V lokalite však nie je problém zaparkovať, vodiči môžu svoje auto odstaviť na tri hodiny bezplatne v podzemnej garáži pod nákupným centrom," podotkol Feik. Vodiča, ktorý vstúpi do zóny, na zmenu parkovania na všetkých vjazdoch upozorní dopravná značka.

Mesto chce vytvoriť priestor aj pre cyklotrasu

Ilustračná snímka
Foto: TASR/Michal Svítok
Mesto chce takto vytvoriť aj priestor pre plánovanú cyklotrasu. V prvej etape ju plánuje v spolupráci s investorom Eurovey zrealizovať v úseku od Umelky po novú budovu Slovenského národného divadla (SND) a v druhej až po Most Apollo. Minulý týždeň cyklotrasu v prioritách na tento rok schválilo aj bratislavské zastupiteľstvo a mesto už pripravuje súťaž na zhotoviteľa. Ak ju vyhlási ešte tento mesiac, s prácami by sa mohlo podľa Feika začať začiatkom leta. Nová cyklotrasa sa bude tiahnuť popred ministerstvo vnútra, ďalej medzi budovou divadla a Námestím Milana Rastislava Štefánika až po Most Apollo. "Pred ministerstvom vnútra vyhradíme jeden pruh pre cyklistov, pre autá tam jeden stačí. V úseku od SND cez Pribinovu ulicu po most zase pre cyklistov vyčleníme jednu časť niekoľkoprúdovej komunikácie," vysvetľuje Feik s tým, že na Pribinovej by tak mal vzniknúť komfortný a bezpečný dvojsmerný cyklochodník oddelený od áut aj chodcov. K výjazdu z garáží rovnako plánujú namaľovať priechod pre chodcov, kde dnes vznikajú nebezpečné kolízie chodcov s autami.

Prvú etapu cyklotrasy zaplatí investor Eurovey, druhú si už bude platiť mesto. Náklady na stavebné úpravy na Pribinovej v druhej etape magistrát odhaduje na 80.000 eur.