Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Febiofest oživí aj spomienku na obľúbeného herca Jozefa Kronera

Jozef Króner Foto: TASR

Medzinárodný filmový festival Febiofest 2014 sa v Bratislave uskutoční od 21. do 27. marca.

Bratislava 14. marca (TASR) - Slovenský filmový ústav (SFÚ) predstaví na 21. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Febiofestu šesť nových slovenských dokumentov, ktoré vznikli v jeho koprodukcii. Rovnako pripomenie výročia významných osobností z dejín slovenskej kinematografie. TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka SFÚ.

Z koprodukčných projektov SFÚ si diváci na festivale budú môcť pozrieť šesť nových dokumentov, v ktorých sú použité vzácne archívne filmové materiály. Medzi nimi je úspešný film Roberta Kirchhoffa Kauza Cervanová. Okrem neho budú mať všetky koprodukčné projekty SFÚ na Febiofeste svetovú premiéru. Sú medzi nimi Felvidék - Horná zem Vladislavy Plančíkovej, reflektujúci stále aktuálnu tabuizovanú tému slovensko-maďarských vzťahov v unikátnej podobe animovaného dokumentu, v ktorom autorka osobne a citlivo zozbierala príbehy jednej rodinnej histórie. Otázkami našej histórie sa zaoberá aj biografický dokument režiséra Arnolda Kojnoka Lyrik o erudovanom historikovi Jánovi Mlynárikovi.

Do programu je zaradený aj dokument Rodiská a doliny v réžii Viliama Jána Grusku, ktorý z rôznych kultúrno-spoločenských, historických i prírodovedných pohľadov zobrazuje premenu Liptova. Osobnosť všestranného umelca a filmára V. J. Grusku sa zasa stala námetom nového dokumentu Martina Šulíka Pútnik slovenským časom. Všetky snímky nájdu filmoví priaznivci vo festivalovej sekcii Český a slovenský dokumentárny film.

Posledný z koprodukčných projektov SFÚ, film Prvá: Magda Husáková Lokvencová v réžii Zuzany Liovej je v sekcii Nový český a slovenský film. Pilotná časť série autorských dokumentov slovenských režisérok o reálnych hrdinkách slovenskej histórie predstaví ženu, ktorá sa do dejín zapísala nielen ako manželka Gustáva Husáka, ale predovšetkým bola prvou slovenskou divadelnou režisérkou.

V sekciách s archívnymi filmami nájdu diváci aj diela významných osobností z dejín slovenskej kinematografie. Jednou z nich je režisér a scenárista Stanislav Barabáš, ktorého nedožitých 90 rokov sme si pripomenuli vo februári. Febiofest pri tejto príležitosti premietne jeho dramatický príbeh z konca druhej svetovej vojny Zvony pre bosých (1965). Festival oživí aj spomienku na obľúbeného herca Jozefa Kronera, ktorý by sa bol dožil 90 rokov v marci. Diváci si na jeho herecké umenie môžu spomenúť na projekcii filmu Ty, ktorý si na nebesiach (1989) od bulharského režiséra Dodža Bodžakova. Oba filmy budú uvedené v sekcii Pocty.

Medzinárodný filmový festival Febiofest 2014 sa v Bratislave uskutoční od 21. do 27. marca.