Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Bratislavský kraj

Hodiny na veži Starej radnice v Bratislave sú už opravené

Na arhívnej snímke veža Starej radnice v bratislavskom Starom Meste. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Revitalizačné práce trvali štyri týždne.

Bratislava 15. júna (TASR) – Ciferníky hodín na veži Starej radnice v historickom centre Bratislavy prešli pamiatkovou obnovou. Revitalizačné práce trvali štyri týždne. TASR o tom informovala Katarína Kohútiková z bratislavského magistrátu.

Vďaka revitalizácii, ktorá začala v máji, bola obnovená grafická výzdoba, odstránený poškodený náter či dorovnané nerovnosti vytmelením. "Výmaľba číslic a ornamentov ciferníkov i umelecko-remeselná obnova ručičiek strojových hodín sa realizovali so zachovaním pôvodnej farebnosti. Zároveň bolo nad otvory osadené medené oplechovanie, ktoré má v prípade dažďa zabrániť zatekaniu vody do vrstiev fasády," priblížila Kohútiková. Použitý bol aj ochranný náter proti UV žiareniu, ktorý zabráni oslabeniu farebnosti pôsobením svetelných lúčov.

Bratislava mala už v 15. storočí svoje verejné hodiny na veži Starej radnice. Najstaršia písomná správa pochádza z roku 1440, spomína sa v nej zámočník Hans, ktorý sa o hodiny staral a udržiaval ich v chode. V roku 1444 na vežu osadili nové hodiny, ktoré mali aj bicie zariadenie. V roku 1451 pribudol prístroj ukazujúci dni a mesiace a z roku 1466 pochádza prístroj ukazujúci fázy Mesiaca. Otáčajúci sa glóbus s mesačnými fázami, napojený na vežový hodinový stroj, v roku 1588 na modro pomaľoval a pozlátil maliar Hans Finken.

"Mechanické hodiny na radničnej veži boli pomerne nepresné. Preto sa denne nastavovali podľa slnečných hodín s maľovanou freskovou výzdobou, ktoré sa nachádzali na troch stranách veže. Tento zvyk naprávania mechanických hodín sa udržal ešte aj v 18. storočí," povedal riaditeľ Mestského múzea Bratislavy Peter Hyross.

Slnečné hodiny na veži podľa jeho slov existovali až do začiatku 19. storočia a až následne v roku 1847 mestská rada vo Viedni zakúpila nový vežový hodinový stroj.