Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislavský kraj

Kanalizačnú sieť poškodzujú stavebné firmy aj občania

Z prehliadky kanalizačného systému Bratislavy. Na snímke vchod do podzemnej siete v Bratislave, 26. júna 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Zbytočné problémy spôsobujú aj zlodeji kanálových poklopov. A to nielen finančné pre nutnú náhradu, ale aj pre pády a tým i zranenia osôb či zvierat.

Bratislava 26. júna (TASR) – Upchatie kanalizačnej siete, ktorá nestíha odvádzať vodu z prívalových dažďov býva najčastejším problémom a spôsobuje povodne v obciach a mestách. Ale príčinou upchatia odtokových rúr býva aj hádzanie odpadkov do kanálov, vyhadzovanie zvyškov potravín aj iného materiálu do WC i zle vykonaná stavebná činnosť.

"Niektorí developéri sa u nás neinformujú a výstavbou poškodzujú rúry alebo poklopy, čím znefunkčňujú kanalizáciu. Občania zvyškami potravín umožňujú rozmnožovanie hlodavcov. To spôsobuje aj šírenie epidémie a celkove zhoršuje životné prostredie. Dôsledky takého konania sú nielen upchaté kanalizácie, ale musí sa vykonať aj deratizácia proti potkanom," konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii Peter Valachovič, vedúci Divízie odvádzania odpadových vôd, ktorá patrí Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS).





Zlodeji poklopov

Zbytočné problémy spôsobujú aj zlodeji kanálových poklopov. A to nielen finančné pre nutnú náhradu, ale aj pre pády a tým i zranenia osôb či zvierat. Aby zlodeji nemohli predávať poklopy v zberniach kovov, BVS ich nahrádza betónovými. Vlastníkom poklopov na cestných komunikáciách však nie je len BVS, ale aj mesto či jeho časť. "Keď chýba poklop alebo je nefunkčná kanalizácia, treba zistiť, komu patrí a upozorniť ho na problém," radí Valachovič.

Divízie odvádzania odpadových vôd sa v hlavnom meste stará asi o 1600 kilometrov (km) kanalizačnej siete. Na vidieku v podkarpatskej oblasti, od Myjavy po Hamuliakovo o 500 km a v senickej oblasti približne tiež o 500 km. Kanalizačné rúry sú z betónu, PVC, kameniny – celkove zo siedmich druhov materiálu. Okrem nich kanalizačnú sieť tvoria odľahčovacie komory, stavidlá, referenčné nádrže, regulátory prietoku, lapače olejov a splavenín, šachty, výpustné a iné objekty.

"Sú obce, ktoré vôbec nemajú kanalizačnú sieť, dokonca aj bratislavské mestské časti, napríklad Podunajské Biskupice alebo Záhorská Bystrica. Aj inde každá ulica a každý obyvateľ nemá možnosť sa napojiť na jestvujúcu kanalizáciu," uviedol pre TASR Valachovič.