Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

M. Kňažko: Bratislava nie je pripravená na predsedníctvo SR v Rade EÚ

Milan Kňažko Foto: TASR/Martin Baumann

Slovensko bude predsedať Európskej únii od júla 2016.

Bratislava 20. júna (TASR) – Hoci bude Bratislava o dva roky hostiteľským mestom v rámci predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie, naše hlavné mesto na to nie je pripravené. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil kandidát na primátora Milan Kňažko. Bratislavský magistrát podľa neho dosiaľ nepredložil analýzu organizačno-investičného zabezpečenia a vláda bude pritom v auguste schvaľovať všetky výdavky spojené s predsedníctvom. Kňažko preto mesto vyzýva, aby udalosti začalo venovať pozornosť.

Slovensko bude predsedať Európskej únii (EÚ) od júla 2016. "Je krátky čas, ktorý nám zostáva dovtedy, aby táto udalosť neskončila fiaskom. Bolo by dobré, aby neskončila ako príležitosť premrhaná, ale aby bola významná pre Bratislavu. Dojem, ktorý sa vytvorí v priebehu pol roka, bude veľmi ťažko naprávať, ak bude negatívny," uviedol dnes Kňažko. Pripomenul, že v meste sa má uskutočniť 150 politických podujatí a navštívi ju množstvo elít z 28 krajín Európy.

Bratislavský magistrát podľa Kňažka doteraz nemá spracovanú analýzu a logistiku, pretože zatiaľ podľa neho nič také nepredložil ani zastupiteľstvu, ani verejnosti. Pripomenul, že udalosť ale môže výrazne skomplikovať bežný chod mesta a vymenoval kolóny, bezpečnostné opatrenia či rôzne obmedzenia. "Mesto by už malo mať tiež v rozpočte na rok 2015 vyčlenené peniaze na takúto prípravu," zdôraznil.

Kňažko upozornil, že magistrát má čas predložiť analýzu investičných potrieb do augusta. Vtedy má totiž minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák predložiť vláde analýzu všetkých výdavkov súvisiacich s predsedníctvom. Posledné zasadnutie mestského zastupiteľstva pred letom je pritom na budúci týždeň.

Bez odpovede

Kandidát na primátora však sám žiadne konkrétne riešenia nepovedal. "Nepoviem vám teraz konkrétny recept, ale treba riešiť dopravu, parkovanie, verejné priestory, zeleň i prípadne majetok vo vlastníctve mesta, ktorý by mohol byť využitý. A tiež opraviť tie rolety, ktoré sa v Bratislave nazývajú cesty," vymenoval Kňažko. Bratislava sa vraj mala na úlohu hostiteľského mesta pripravovať minimálne štyri roky.

Kňažkovým vyjadreniam vedenie hlavného mesta podľa riaditeľa kancelárie primátora Ľubomíra Andrassyho nerozumie. "Ak by sa totiž opýtal zástupcov bratislavského magistrátu, tak by určite dostal odpoveď, že mesto je v intenzívnej komunikácii s ministerstvom zahraničných vecí, ktoré gestoruje prípravu na predsedníctvo," reagoval pre TASR. Žiadne úlohy zatiaľ podľa Andrassyho pre Bratislavu z predsedníctva Slovenska v EÚ nevyplývajú. "Ak vznikne požiadavka na rozpočtové krytie mimoriadnych aktivít mesta, aby predsedníctvo dopadlo v čo najlepšej miere, tak primátor a jednotlivé odborné útvary takéto oficiálne dokumenty spracujú," podotkol Andrassy.