Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Korčuliari po roku opäť nahradia na bratislavských cestách autá

Ilustračné foto Foto: TASR

V poradí 11. ročník akcie Bratislava-inline odštartuje v piatok 27. júna.

Bratislava 22. júna (TASR) - Autá na cestách po roku v Bratislave opäť vystriedajú korčuliari. V piatok 27. júna odštartuje 11. ročník akcie Bratislava-inline a stovky korčuliarov budú jazdiť po trasách, kde inokedy nemôžu. Organizátori ich tento rok vezmú aj na niekoľko nových ulíc v Petržalke a v Starom Meste, po ktorých sa dosiaľ nejazdilo.

"Bratislava-inline je neodmysliteľnou súčasťou bratislavského letného programu. Každý piatok sa stretne približne 1200 korčuliarov, aby si vychutnali trasy, ktorými chodia do práce či do školy, tak trochu inak," vysvetľuje jedna z organizátoriek akcie Monika Hurbanová. "Pocit z takejto jazdy je jedinečný výbornou atmosférou a energiou, ktorú treba zažiť na vlastnej koži," dodáva.

Korčuliari jazdia asi 12-kilometrovou trasou v sprievode polície, 40-členného inline-teamu, zdravotníkov aj sanitky. Cesty nie sú úplne uzavreté, dopravu policajti zastavujú priebežne. Hurbanová vraví, že akcia je pre každého, kto vie jazdiť na korčuliach. "Dôležité je vedieť zabrzdiť a zísť dole kopcom. Na jazdy chodia mladí aj starší, jednotlivci aj skupinky, rodičia s deťmi, dokonca aj s tými najmenšími v cyklovozíkoch," opisuje.

Aj tento rok budú k Bratislava-inline patriť rozličné tematické jazdy, napríklad koncertová či karnevalová, kedy do ulíc vyjdú korčuliari v kostýmoch. Pre obmedzenia na nábreží tento rok čakajú korčuliarov tri petržalské trasy, jedna ružinovská a jedna staromestská. "V Petržalke aj v Starom Meste využijeme niekoľko celkom nových ulíc, po ktorých sme doteraz nejazdili. V pláne je aj špeciálna jazda "mini BIL", ktorá bude venovaná najmenším korčuliarom na vlastných korčuliach či v cyklovozíkoch," priblížila Hurbanová.

Netreba sa registrovať

Korčuliari sa stretávajú od 20.00 h v oddychovej zóne nákupného centra Aupark alebo za novostavbou Slovenského národného divadla – vždy v závislosti od toho, na ktorej strane Dunaja trasa povedie. Samotná jazda štartuje o 21.00 h a čas medzitým vypĺňa sprievodný program, napríklad inline škola pre tých, ktorí si chcú zlepšiť postoj či techniku brzdenia, požičovňa alebo servis korčúľ. "Na akciu sa nemusíte registrovať, stačí len prísť. Ak nemáte korčule, môžete si ich pred štartom požičať," radí záujemcom Hurbanová. Jazda skončí približne o 22.45 h návratom na miesto štartu.

Na akcii sa zúčastňujú aj cyklisti

Aj keď je akcia od začiatku oficiálne len pre inline korčuliarov, chodia na ňu aj cyklisti. Práve to inšpirovalo minulý rok organizátorov k tematickej jazde, ktorou podporili Petra Sagana počas Tour de France. "Takáto jazda je v pláne aj v tomto ročníku. Pri jazdách je dôležité dodržať základné pravidlo – bicykle jazdia až za korčuliarmi," vysvetľuje Hurbanová.

Jazdiť po bratislavských cestách sa tento rok bude do 29. augusta. V rámci mimobratislavských jázd sa bude jazdiť v Nitre (19.7.), Piešťanoch (23.8.) a novinkou bude jazda popod pezinské vinohrady (16.8.).