Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislavský kraj

Kraslice Dezidera Kremmera sú vystavené v hlavnom meste

Na snímke jedno z diel Dezidera Kremmera. Foto: TASR/Dezider Kremmer

Medzi technikami zdobenia kraslíc dominovalo voskovanie, dierkovanie a dekorovanie nitkou, nechýbali však ani alternatívne a experimentálne techniky zdobenia.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Tvorba Dezidera Kremmera z obce Bíňa v okrese Nové Zámky očaruje svojich návštevníkom tentokrát už aj v hlavnom meste SR. V Múzeu kultúry Maďarov na Slovensku v Bratislave vo viacerých vitrínach sú vystavené jeho výnimočné kraslice, ktoré aj v tomto roku prekvapili porotu Celoštátnej súťaže kraslíc v Dolnom Kubíne. Po vlaňajšom absolútnom víťazstve, tento rok získal Kremmer Cenu za kolekciu dierkovaných kraslíc. Do XIII. ročníka celoštátnej výtvarnej súťaže "O najkrajšiu kraslicu" ktorej organizátorom a vyhlasovateľom bol Žilinský samosprávny kraj, Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne sa zapojilo 40 dospelých tvorcov a 53 detí. Medzi technikami zdobenia kraslíc dominovalo voskovanie, dierkovanie a dekorovanie nitkou, nechýbali však ani alternatívne a experimentálne techniky zdobenia. Námety zdobenia kraslíc boli inšpirované ornamentálnymi, ľudovými prvkami ako aj obdobím jari.

"Som nesmierne rád, že moju prácu oceňujú odborníci ako aj návštevníci výstav. Čo ma najviac teší, je fakt, že o pár dni vo štvrtok (24. 4.) zavítajú do Múzea Maďarov aj školáci, ktorým môžem ukázať ako sa stanú z jednoduchých vajíčok krásne kraslice," povedal 59-ročný invalidný dôchodca. Dodal, že vo svojej expozícii má okrem slepačích, aj morčacie, pštrosie a vajcia emu.

Na snímke Dezider Kremmer pri práci.
Foto: TASR/Dezider Kremmer


Muža v najlepších rokoch zastavila pred časom choroba. Po prežití toho najhoršieho sa od začiatku učil hovoriť, chodiť, nacvičovať si základné životné úkony. Po čase hľadal možnosti, čím naplniť odrazu tak veľké množstvo voľného času. A tu mu do cesty prišli vaječné škrupinky, vyfúknuté vajcia, ktorých je doma pri varení dostatok. Kremmer začal tvoriť na jeseň roku 2010. Sám je prekvapený, čo vychádza z jeho rúk. Treba spomenúť, že po odznení ťažkej mozgovej porážky trpí aj trasením rúk a ako sám uvádza, niekedy sa mu aj z lyžičky pri obede vyleje. Ale kraslice mu nepadnú, ani neprasknú.



"Nikdy nemám plán, ani predstavu, akú kraslicu idem vytvoriť. Mám pocit, že k dielu dávam len svoje ruky a tvorba je v réžii niekoho iného," uviedol Kremmer.

Výstavu Krehké zázraky si môžu návštevníci pozrieť v Múzeu kultúry Maďarov na Slovensku v Bratislave na Žižkovej ulici do 27. apríla.