Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislavský kraj

K obnove kúpaliska na Železnej studničke je dnes verejné prerokovanie

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dnes nefunkčné a chátrajúce kúpalisko pri rieke Vydrica by sa malo začať revitalizovať budúci rok v máji.

Bratislava 17. marca (TASR) – V Primaciálnom paláci sa dnes bude hovoriť o obnove kúpaliska na bratislavskej Železnej studničke. Keďže je projekt v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie EIA, od 16.30 h sa k zámeru chystá verejné prerokovanie.

Dnes nefunkčné a chátrajúce kúpalisko pri rieke Vydrica by sa malo začať revitalizovať budúci rok v máji. Prestavbu za 1,5 až 1,7 milióna eur plánuje spoločnosť Arca Capital. Z priestoru chce firma vytvoriť prírodný sezónny areál, ktorý by využívali rodiny s deťmi aj športovci. Dnes ho tvorí zničený 25-metrový plavecký bazén, spolu s detským bazénom a objektom správy. Pribudnúť by mal ešte detský bazén so šmykľavkou, plážové ihrisko, lanové lezecké steny, detské preliezačky, posedy a ohniská či náučné drevené chodníky na koloch. Obnoviť by sa malo aj pôvodné premostenie ponad potok Vydrica.

V lokalite plánuje investor aj saunu a bufet či odstavnú plochu pre asi 60 bicyklov. V zime chce zase vytvoriť možnosti na korčuľovanie. Autá pri kúpalisku spoločnosť nechce, hovorí o posilnení mestskej hromadnej dopravy. Vodiči majú zastaviť buď na záchytnom parkovisku na Partizánskej lúke alebo pri Tescu. Zamestnancov má voziť zase mikrobus. Práce na rekonštrukcii kúpaliska v chránenej oblasti Malých Karpát odhaduje investor na jeden rok. 

Firma, ktorá pozemky kúpila ešte v roku 2005, pôvodne plánovala odštartovať revitalizáciu kúpaliska už tento rok v apríli. "Naplno sa však ukázala zložitosť a protichodnosť záujmov občianskych a ochranárskych združení, požiadaviek magistrátu, mestskej časti Nové Mesto či štátnych orgánov ochrany životného prostredia a nás ako investora," vysvetlil pre TASR projektový manažér spoločnosti Marek Gaži.

Bratislavská mestská časť s investorom podľa hovorcu Nového Mesta Mareka Tettingera komunikuje už takmer tri roky. "Odmietli sme niekoľko jeho návrhov, ktoré predpokladali vytvorenie najrôznejších apartmánových domov a iných funkcií, s ktorými nesúhlasíme. Znamenali by neprimeraný zásah do územia," uviedol pre TASR Tettinger. Samospráva podľa jeho slov chce, aby bol areál revitalizovaný v zásade do polohy zo 40-tych rokov so všetkými nutnými zásahmi, ktoré si vyžaduje 21. storočie, aktuálne potreby a normy. "Najnovší návrh investora vychádza z týchto požiadaviek," podotkol hovorca.

Napriek tomu sa začala spisovať petícia proti zastavaniu Železnej studničky. Poslanec bratislavskej Rače a člen petičného výboru Michal Drotován sa nazdáva, že projekt bude pre investora nerentabilný. "S najväčšou pravdepodobnosťou vyzbierané vstupné nepokryje ani náklady na prevádzku a nie ešte investičné náklady," myslí si Drotován. Podľa neho je tak obnova kúpaliska len prvou etapou pre ďalšie projekty.

Verejné prerokovanie k projektu sa uskutoční o 16.30 h v miestnosti číslo 107 na prvom poschodí Primaciálneho paláca.