Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Na letisku v Bratislave slúži turistom nové informačné centrum

Na snímke sprava primátor Bratislavy Milan Ftáčnik, štátny tajomník ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja František Palko a predseda predstavenstva Bratislava Tourist Board František Stano počas krájania torty. Bratislava, 9. januára 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Pôvodne bolo informačné centrum umiestnené v rámci letiska v bočnej uličke, kde ho turisti museli hľadať.

Bratislava 9. januára (TASR) – Návštevníkom Bratislavy, ktorí prichádzajú do hlavného mesta príletom na Letisko M. R. Štefánika, slúži od dnešného dňa v príletovej hale nové turistické informačné centrum. Pre turistov bude otvorené sedem dní v týždni a poskytne im informácie o meste, jeho lákadlách, či doprave a ubytovaní.

"Je veľmi dôležité, aby zahraničný turista, ktorý príde na Slovensko a priletí lietadlom na bratislavské letisko, mal hneď na tomto mieste prvé dôležité informácie o tom, kde sa môže ubytovať, kde si môže požičať auto a čo môže v Bratislave a na Slovensku vidieť," zhodnotil počas dnešného oficiálneho otvorenia centra štátny tajomník ministerstva dopravy František Palko.

Informačné centrum prevádzkuje Bratislavská organizácia cestovného ruchu (Bratislava Tourist Board – BTB). Podľa jej predsedu predstavenstva Františka Stana sa síce v súčasnosti hovorí, že v čase internetu už nikto nepotrebuje takéto kamenné informačné centrá, ale nie je to tak. "Človek, keď príde do cudzieho prostredia, často sa chytá prvej informácie," konštatoval Stano.

Pôvodne bolo informačné centrum umiestnené v rámci letiska v bočnej uličke, kde ho turisti museli hľadať. V súčasnosti je však podľa jeho slov postavené tak, že sa nedá obísť. Keďže Bratislava je často aj tranzitným bodom, cez ktorý prechádzajú mnohí návštevníci do Maďarska či Rakúska, nové informačné centrum chce osloviť aj týchto. "Aby sme ich zaujali, aby si zobrali materiály o Bratislave a aby porozmýšľali, či sa im predsa len neoplatí zastaviť alebo nabudúce prísť aj k nám," priblížil Stano.

Podľa údajov Štatistického úradu SR sa v Bratislave za prvé tri štvrťroky 2013 ubytovalo celkovo 712.775 návštevníkov. Oproti roku 2012 to predstavuje nárast o 15,5 %. Bratislava sa tak za toto obdobie podieľala v rámci cestovného ruchu celého Slovenska v počte turistov 22,5 %.