Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Bratislavský kraj

Mestské hradby v Bratislave dnes otvárajú, každý deň ožijú stredovekom

Archívne foto Foto: TASR/Martin Turanovič

Mesto verejnosti sprístupní prechod od Dómu sv. Martina po Židovskú ulicu.

Bratislava 27. júna (TASR) - Bratislavské mestské hradby, ktoré boli 13 rokov zatvorené pre verejnosť, dnes slávnostne otvárajú. Po tom, čo priestory medzi historickými múrmi upratali a urobila sa základná sanácia, mesto verejnosti sprístupní prechod od Dómu sv. Martina po Židovskú ulicu. Tadiaľ budú môcť ľudia prechádzať až do polovice októbra. Každý deň ich tam pritom bude čakať kúsok zo stredovekého života.

Hradby mesto zatvorilo pre ich zlý stav, ktorý by mohol ohrozovať návštevníkov, ešte v roku 2011. Postupne tak chátrali. Vlani v auguste však začalo s Bratislavským okrášľovacím spolkom na hradbách upratovať. Aj keď by sa dovnútra cez mreže nemal nikto dostať, odpadkov tam dobrovoľníci našli dosť. Priestor sa musel vyčistiť aj od množstva buriny, ktorá spod múrov prerastala, a opraviť sa museli aj miesta, kde tehly opadávali z hradieb.

Medzitým na hradbách mesto uskutočnilo niekoľko podujatí, otvorilo ich však len na deň či dva. Od dnešného popoludnia budú už sprístupnené každý deň až do 15. októbra, medzi 10.00 a 20.00 h. V noci bude prístup na hradby zakázaný. "Mestské hradby budú otvorené pre verejnosť ako priestor, kde je čo vidieť a zažiť. Prechod cez hradby bude tiež slúžiť ako najkratšia a zároveň najkrajšia trasa z historického jadra mesta na Bratislavský hrad," uvádza mesto a okrášľovací spolok.

Každý deň budú môcť Bratislavčania na hradbách navštíviť stredoveký stánok s animátormi v stredovekom oblečení a výstavou historických artefaktov. Bratislavčania si budú môcť tiež zastrieľať z historického luku, pozrieť si kováčsku dielňu, na predaj budú historické zbrane či výrobky z kože. Medzi historickými múrmi nájdu aj niečo pod zub, napríklad podpecníky pečené v hlinenej peci alebo budú môcť ochutnať starobylé malokarpatské víno. Cez víkendy zase plánuje okrášľovací spolok medzi hradbami organizovať ukážky uhorského renesančného bojového umenia a tanca a vystúpenia stredovekých a novovekých historických skupín. Slávnostné otvorenie hradieb je dnes o 16.00 h.

Mesto chce po tomto úseku sprístupniť ďalší. Tým by mal byť priestor, kde je jediná zachovaná veža mestského opevnenia - Baxova veža.