Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

V MHD môžu oddnes cestovať zadarmo už aj darcovia krvi a odbojári

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Poslanci predĺžili cestovanie zadarmo aj zdravotne postihnutým.

Bratislava 1. januára (TASR) – Bratislavskou mestskou hromadnou dopravou (MHD) môžu od dnešného dňa cestovať zadarmo aj darcovia krvi, ktorí sú držiteľmi minimálne zlatej Janského plakety a tiež účastníci protifašistického a protikomunistického odboja spolu s ich rodinnými príslušníkmi v priamej línii. Bratislavskí poslanci im výnimku schválili na rokovaní minulý rok v decembri. Na bezplatné cestovanie však tieto skupiny ľudí potrebujú ešte čipovú kartu, vybaviť si ju môžu v pobočkách Dopravného podniku Bratislava (DPB).

"Politickí väzni a bojovníci proti fašizmu mali v minulosti v MHD voľný lístok. Je ich iba hŕstka, do 500, zvyšní už dosiahli vek 70 rokov, keď majú tak či tak voľný lístok," uviedol na decembrovom rokovaní námestník primátora Ján Budaj (Zmena zdola-DÚ), ktorý s návrhom na bezplatné cestovanie pre týchto ľudí prišiel. Platiť nebudú ani ich rodinní príslušníci v priamej línii. "Ich rodiny nesmeli cestovať, študovať, nikto im to dnes nevynahradí ani na dôchodku, ani na platoch," poznamenal Budaj.

Starosta Rače Peter Pilinský (SZ) zasa navrhol bezplatné cestovanie pre darcov krvi. Musia však byť držiteľmi aspoň zlatej Janského plakety. "V minulom období boli bezpríspevkoví darcovia krvi zvýhodňovaní napríklad pri daňových priznaniach, mali nárok na liekové doplnky, tieto veci im boli škrtnuté. Ide asi o 400 ľudí v celom kraji, ktorí majú udelenú minimálne zlatú plaketu," podotkol.

Poslanci predĺžili cestovanie zadarmo aj zdravotne postihnutým. Pred zavedením integrovaného dopravného systému, ktorý začal v Bratislave a na Záhorí platiť vlani od júna, hrozilo, že o bezplatné cestovanie v MHD zjednotením cien lístkov prídu. Mali zaň zaplatiť polovičnú cenu rovnako ako napríklad pri cestovaní vlakom. Zástupcovia zúčastnených strán na projekte integrovanej dopravy sa však vo februári 2013 po vlne kritiky nakoniec dohodli, že podmienky pre cestujúcich s preukazom ZŤP a ich sprievod budú nezmenené do konca júna 2013. Bratislavskí poslanci im potom výnimku predĺžili ešte do konca minulého roka, v decembri 2013 ju predĺžili znova. Schválili, že až do spustenia tretej etapy integrovanej dopravy sa pre hendikepovaných ľudí nič nezmení.

Momentálne sa integrovaný dopravný systém nachádza len v prvej etape, čo zahŕňa troch dopravcov prevádzkujúcich verejnú osobnú dopravu na území Bratislavy a v okrese Malacky. V rámci druhej etapy budú môcť cestovať na jeden cestovný lístok aj obyvatelia Pezinského a Seneckého okresu a vybraných obcí Trnavského kraja.