Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Dni modranských pivníc znova vítajú milovníkov vína

Snímka zo 17. ročníka podujatia Deň modranských viníc, na ktorom sa predstavilo 38 vinárov z Modry a blízkeho okolia. V Modre 25. júla 2020. Foto: TASR - Dano Veselský

Modranské vína budú na degustáciu pripravené od 13.00 do 22.00 h.

Bratislava/Modra 25. júla (TASR) – Milovníci vína si v sobotu v Modre prídu opäť na svoje, koná sa tam Deň modranských pivníc 2020. Návštevníkom sa predstaví 38 vinárstiev, ochutnať bude možné 500 vín. V poradí 17. ročník podujatia bude špecifický tým, že namiesto pivníc sprístupnia vinári svoje vinohradnícke dvory, záhrady a podbránia.

Organizátori upozorňujú, že pre aktuálnu situáciu okolo nového koronavírusu bude platiť viacero opatrení vrátane nižšieho počtu vstupeniek pre väčšiu bezpečnosť a komfort návštevníkov. Vstup na podujatie bude možný len s rúškom, to bude podmienkou aj pri využití kyvadlovej dopravy. Odporúčané sú dvojmetrové odstupy.

Modranské vína budú na degustáciu pripravené od 13.00 do 22.00 h.

Za vznikom podujatia Deň modranských pivníc stojí myšlienka navrátiť strateným klenotom, starobylým modranským pivniciam ich zašlú slávu a sprístupniť návštevníkom kúsok kultúrno-technického dedičstva. Prvý ročník tohto podujatia sa v skromných pomeroch uskutočnil už v roku 2004 a odvtedy sa každým rokom teší väčšiemu záujmu nielen zo strany návštevníkov, ale aj vinárov. Do akcie sa ročne zapojí okolo 35 pivníc, 40 vinárov a približne 1500 návštevníkov.

V roku 2015 vznikol v tejto súvislosti turistický portál modranskepivnice.sk ponúkajúci možnosť vždy nájsť pivnicu na aktuálnu príležitosť. Od roku 2016 je obohatený aj o zoznam ubytovacích a gastronomických zariadení, ako aj o zaujímavé miesta Modry a jej okolia.