Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Modranská majolika má novú kolekciu keramických výrobkov aj knihu

Na snímke ukážka modranskej majoliky, ktorá bola zapísana do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Foto: TASR - Marko Erd

Zároveň dodáva, že výrobca po rokoch predstavuje novú úžitkovú a dizajnovú kolekciu keramiky.

Modra 3. júna (TASR) - Po takmer dvojročnej odstávke výroby tradičný nositeľ keramického remesla - modranská Slovenská ľudová majolika (SĽM) znovu ožíva. Krásu a históriu majoliky zachytáva i nová kniha Slovenská ľudová majolika v Modre od Agáty Petrakovičovej Šikulovej, ktorá je aj kurátorka Múzea slovenskej keramickej plastiky v spomínanom meste.

"Výsledkom oživenia je obnovená výroba, zápis do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska, podpísanie Memoranda o spolupráci medzi SĽM a mestom Modra, Múzeom Ľudovíta Štúra v Modre a Malokarpatským múzeom v Pezinku," informuje riaditeľka SĽM Miriam Fuňová.

Zároveň dodáva, že výrobca po rokoch predstavuje novú úžitkovú a dizajnovú kolekciu keramiky. Modré pierko, Fialový klas a Bordový lístok sú prvé vzory z kolekcie inšpirovanej nestorom modranskej majoliky Heřmanom Landsfeldom a jeho vzorkovníkmi zo začiatku minulého storočia. Keramika bola historicky najmä úžitkový predmet v domácnosti, preto sa nová kolekcia vracia k svojej najdôležitejšej funkcii. S čistou jednoduchou ornamentikou na tanieroch, šálkach a pohároch je vhodná na každodenné používanie.

Autorkami nových maľovaných dekorov sú Mária Pavlovičová a Mária Kaššáková, ktoré od roku 1980 pracujú v SĽM. Kolekcia vznikla spoluprácou s kreatívnym štúdiom Design friendly, posúva modranskú majolikovú ornamentiku do 21. storočia a skratkou prináša tradičnú slovenskú krásu pre moderných užívateľov.

Modranská majolika reprezentuje keramickú tradíciu Slovenska, jednotlivé vzory si umelci odovzdávajú už stovky rokov. Nositeľom tejto tradície je 136 rokov SĽM, ktorá v Modre vyrába keramiku s bielou glazúrou a typickými bohatými dekoratívnymi vzormi.

"Všetky výrobky sú ručne vyrobené a maľované. Každý kus je jedinečné dielo podpísané znakmi majstrov keramikárov, ktorí ho vytvorili. Keramika má certifikát zdravotnej nezávadnosti a je chránená ochrannou známkou," konštatuje Miriam Fuňová.