Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Na Čiližskej v Bratislave plánujú zriadiť stanicu mestskej polície

Ilustračná snímka.FOTO TASR - Štefan Puškáš Foto: TASR -Štefan Puškáš

Mesto sa s mestskou časťou podľa primátora dohodlo, že objekt od súkromného vlastníka nekúpi magistrát, ale pokúsi sa ho kúpiť mestská časť.

Bratislava 23. mája (TASR) – V bývalej robotníckej ubytovni na Čiližskej ulici v bratislavskej Vrakuni plánuje hlavné mesto zriadiť stanicu mestskej polície a mestská časť nájomné bývanie pre mestských policajtov a učiteľov. Oznámil to primátor Bratislavy Matúš Vallo. Magistrát tak upúšťa od zámeru zriadiť na Čiližskej útulok pre ľudí bez domova, proti ktorému miestni obyvatelia spísali petíciu.

Mesto sa s mestskou časťou podľa primátora dohodlo, že objekt od súkromného vlastníka nekúpi magistrát, ale pokúsi sa ho kúpiť mestská časť. "Niekoľko bytových jednotiek v tomto objekte zároveň dáme k dispozícii na dočasné ubytovanie pre ľudí, ktorí prechádzajú krízovou situáciou, či už v dôsledku nešťastia, živelnej katastrofy alebo problémom v rodine,“ informoval na sociálnej sieti Vallo. Bratislavská samospráva bude súčasne pokračovať vo všetkých ostatných riešeniach komplexného balíka pre bezpečnosť vo Vrakuni vrátane kamerového systému, terénnej sociálnej práce, verejného osvetlenia a zlepšenia verejných priestorov.

Svoje úsilie chce mesto v tejto chvíli sústreďovať hlavne na bytový dom tzv. Pentagon na Stavbárskej. Ten je spájaný najmä s užívateľmi drog. Primátor avizuje zintenzívnenie sociálnej práce a hliadkovanie priamo v lokalite. "Aby sme tak postupne získali dôveru Vrakunčanov, že s týmto dlhé roky pretrvávajúcim problémom vieme zásadne pohnúť," deklaruje Vallo.

Sumu 700.000 eur, ktorú malo mesto alokovanú na zriadenie prechodného bývania na Čiližskej, použije na iné riešenia pre sociálne vylúčené skupiny v iných lokalitách. Primátor tvrdí, že samospráva má povinnosť a zodpovednosť hľadať balans medzi bezpečnostnými zložkami a sociálnou pomocou, bez ktorej nie je možné riešiť ani problém bezpečnosti obyvateľov, ani problém bezdomovectva a ani problém užívateľov návykových látok.

Proti umiestneniu útulku na Čiližskej sa spustila petícia obyvateľov, pod ktorú sa podpísalo vyše 1000 ľudí. Rovnako aj miestni poslanci odmietli, aby sa tu zriadil útulok. Magistrát požiadali o prepracovanie návrhu v inej lokalite. Voči zámeru mesta sa viedla aj ostrá debata na internete a sociálnych sieťach. Vallo tvrdí, že sa niektorí rozhodli túto tému populisticky zneužiť a neváhali pritom použiť dezinformácie a nepravdy. Na Čiližskej podľa jeho slov nemala vzniknúť nocľaháreň, ale prechodné stabilné bývanie pre menší počet ľudí, ktorí by sa s podporou sociálneho pracovníka dostávali na trh práce a k vlastnému bývaniu.

Mesto Bratislava v apríli predstavilo komplexný balík zlepšení v kontexte bezpečnosti pre mestskú časť Vrakuňa vrátane okolia bytového domu Pentagon, ale aj mestskú časť Podunajské Biskupice.