Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Bratislavský kraj

Na Hrad Devín prídu opäť rytieri, priblížia obdobie renesancie

Na snímke národná kultúrna pamiatka (NKP) hrad Devín. Foto: TASR - Dano Veselský

Organizátori zároveň pripomínajú, že na Hrade Devín platí zákaz vstupu so psom s výnimkou vodiaceho psa pre zrakovo znevýhodnených.

Bratislava 3. júna (TASR) - V sobotu na bratislavský Hrad Devín opäť zavítajú rytieri. Návštevníkov presunú do obdobia renesancie. Areál hradu bude otvorený od 10.00 h do 19.00 h. Informuje o tom Tovarišstvo starých bojových umení a remesiel Tostabur, ktoré podujatie organizuje.

Nachystané budú ukážky bojovej pripravenosti v podaní janičiarov, ktorí boli označovaní za výkvet osmanskej armády. Návštevníci môžu nahliadnuť aj do života profesionálnych žoldnierov, tzv. landsknechtov, z prvej polovice 16. storočia, ktorých budú sprevádzať nie menej bojovo naladené ženy. Tešiť sa môžu aj na Renesančný rytiersky turnaj, v ktorom podľa organizátorov budú štyria rytieri bojovať na koňoch o priazeň publika v skúškach šikovnosti i stretoch v rytierskom klaní.

Chýbať nebudú ani renesančné tance, pri ktorých sa budú chcieť urodzené dámy zapáčiť saskému vyslancovi. Pripravená je tiež streľba z luku a kuše či vrhanie nožov, pre najmenších návštevníkov detský kútik s rôznymi hrami.

Organizátori zároveň pripomínajú, že na Hrade Devín platí zákaz vstupu so psom s výnimkou vodiaceho psa pre zrakovo znevýhodnených.