Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Bratislavský kraj

Na jarovskom Zemníku začína ožívať kanoistika a veslovanie

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Jarovské jazero Zemník bolo pôvodne vybudované ako veslárska dráha, o čom svedčí aj jeho pravidelný obdĺžnikový tvar dlhý 2,2 kilometra a široký 200 metrov.

Bratislava 26. júla (TASR) - Jazero Zemník v bratislavskej mestskej časti Jarovce začínajú využívať aj športovci, ktorí sa venujú veslovaniu a rýchlostnej kanoistike. TASR to dnes potvrdil vicestarosta Jaroviec Jozef Uhler.

"V brehoch sú zakotvené oceľové laná s bójami, ktoré vytvárajú deväť dráh. Konalo sa tu už prvé kolo kvalifikačných pretekov v rýchlostnej kanoistike, v auguste by sa tu mali uskutočniť majstrovstvá Slovenska v tomto športe," doplnil.

Podľa Uhlera sa vodáci snažia pristupovať k rybárom citlivo. Pri severnom brehu Zemníka preto zostal po celej dĺžke jazera voľný pás, široký 90 metrov, ktorý slúži na lov rýb. V máji sa tu konal nultý ročník Petržalského rybárskeho maratónu.

Jarovské jazero Zemník bolo pôvodne vybudované ako veslárska dráha, o čom svedčí aj jeho pravidelný obdĺžnikový tvar dlhý 2,2 kilometra a široký 200 metrov. Ako uviedol Uhler, táto lokalita sa však posledné desaťročia využívala na pôvodné účely iba príležitostne. Jazero, ktoré patrí do chráneného vtáčieho územia Dunajské luhy, sa postupne stalo najmä rybárskym revírom.

Takmer 50-hektárová vodná plocha, ktorá sa nachádza na pravom brehu Dunaja, medzi Dunajom a jarovsko-rusovskou sústavou ramien, vznikla ťažbou štrku najmä pre výstavbu Vodného diela Gabčíkovo.