Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Bratislavský kraj

Na šéfa BSK kandidáta zo Záhoria nevidíme, tvrdia krajskí poslanci

Ilustračné foto Foto: Tablet.TV

Pochybujú o tom tí, ktorí región zastupujú v poslaneckom zbore Bratislavského samosprávneho kraja.

Bratislava 28. februára (TASR) - Nemožno čakať, žeby sa o post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) uchádzal kandidát z okresu Malacky. Pochybujú o tom tí, ktorí región Záhoria v Bratislavskom kraji zastupujú v poslaneckom zbore BSK.

"Neviem o nikom, kto by mal takúto ambíciu, a úprimne, nevidím ani nikoho, kto by mal šancu," priznal pre TASR starosta Rohožníka Peter Šváral. Lekár z Malaciek, Marián Haramia, ktorý pôsobí ako poslanec BSK už tretie volebné obdobie, vníma Šváralove slová ako odraz a dôsledok reality. "Záujmy Bratislavy budú vždy nadradené záujmom periférnych okresov, nech už tu bude akákoľvek vláda," upozornil Haramia. "A tak aj ten, kto by možno i mal záujem kandidovať, si v tejto súvislosti uvedomí, že jeho šance poraziť kandidáta z Bratislavy sú mizivé," vysvetlil poslanec, prečo si myslí, že kandidatúra zo Záhoria je podľa neho nepravdepodobná.

Ani primátor Stupavy Roman Maroš si nemyslí, žeby sa napokon niekto našiel. "Už by sme vedeli, že o tom aspoň niekto uvažuje, no žiadne také informácie nemám," povedal pre TASR. Zároveň naznačil, že ak by šéf BSK vzišiel zo Záhoria, tejto časti kraja by to mohlo pomôcť. "S kolegami hovoríme o tom, že to Záhorie je určitým spôsobom v kraji poddimenzované," priznal. I preto sa domnieva, že do budúcnosti by mohol byť zaujímavý princíp akejsi rotácie, keď by sa predseda volil vždy z iného okresu BSK.

V predchádzajúcich voľbách sa o post predsedu BSK uchádzal Oskar Dobrovodský, známy zo sporu s rómskymi susedmi na Družstevnej ulici v Malackách. V prvom kole skončil na štvrtom mieste so ziskom 5,4 percenta hlasov. Opätovnú kandidatúru vylúčil. „Nebudem už kandidovať na post predsedu BSK," napísal TASR. Otázne podľa neho je i to, či sa bude opätovne uchádzať o poslanecký mandát, ktorý v predchádzajúcich voľbách získal.

Svoju kandidatúru na post šéfa BSK doteraz oficiálne potvrdil bratislavský mestský poslanec a vicestarosta mestskej časti Jarovce Jozef Uhler, poslanec Národnej rady SR za SaS Juraj Droba a predseda Strany zdravotne a sociálne znevýhodnených občanov (SZSZO) Ľubomír Kolárik. Taktiež aj spevák, moderátor a podnikateľ Martin Jakubec a líder neformálnej občianskej platformy Statoční ľudia slobody Rastislav Blaško. Dnes sa k nim pridal aj starosta bratislavského Nového Mesta a poslanec krajského zastupiteľstva Rudolf Kusý.

Súčasný predseda BSK Pavol Frešo uviedol začiatkom roka v TABLET.TV, že o kandidatúre uvažuje. V druhej polovici marca chce svoje rozhodnutie oznámiť aj bývalý bratislavský primátor Milan Ftáčnik. „Ak budem kandidovať, tak ako nezávislý kandidát,“ uviedol pre TASR.