Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislavský kraj

Na Slovensku bude prvýkrát vystavovať český maliar L. Typlt

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Marko Erd

Typltove práce z posledných rokov sa zaoberajú dianím a státím, pohybom a pokojom, dvoma základnými protikladmi.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Galéria White & Weiss v Bratislave predstaví tvorbu českého maliara Lubomíra Typlta, významného predstaviteľa stredoeurópskej figurálnej maľby. Prvú samostatnú výstavu umelca na Slovensku otvoria vo štvrtok 29. októbra. TASR o tom informovala galeristka Zuzana Weissová. Kurátorom výstavy Lubomír Typlt: Štěpení je Karel Srp.

Typltove práce z posledných rokov sa zaoberajú dianím a státím, pohybom a pokojom, dvoma základnými protikladmi. "Napätie v Typltových obrazoch je podčiarknuté výraznou farebnosťou, ktorá vychádza z princípu komplementárnych farieb. V centre jeho záujmu je figúra či tvár, ktorá podľa autorovho názoru funguje lepšie, ak je naddimenzovaná," priblížila Weissová.

Lubomír Typlt (1975) absolvoval okrem českých vysokých umeleckých škôl (Vysoká škola umeleckopriemyslová (VŠUP) v Prahe a Fakulta výtvarných umení VUT v Brne) aj Kunstakademie v Düsseldorfe. Samostatne vystavoval v Bruseli, Paríži, Maastrichte, Berlíne a mnohých ďalších mestách, v pražskom Rudolfíne bol súčasťou prestížnej výstavy Motýlí efekt? v roku 2013. Tento rok predstaví svoje diela na samostatných výstavách v Berlíne a Madride. Žije a tvorí striedavo v Prahe a Berlíne.