Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislavský kraj

Na Slovensku žije 10 druhov sov

Sovy, ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Sova sa neživí semenami, ale hlodavcami a ich počet je ovplyvnený množstvom dostupnej potravy, podotkli Mestské lesy v Bratislave.

Bratislava 28. februára (TASR) - Na Slovensku žije desať druhov sov, z nich tri druhy žijú na území Mestských lesov v Bratislave. Najčastejšie tu môžu ľudia vidieť sovu obyčajnú, ktorá je typicky lesnou sovou a hniezdi v dutinách stromov. V týchto dňoch ju aj počuť húkať, keďže sovy začínajú hniezdiť a páry si obhajujú svoje teritória. Od piatka do 7. marca preto v bratislavskom lesoparku organizujú aj pozorovanie sov.

"Mestské lesy v Bratislave chceme viac priblížiť ľuďom, a preto sme zintenzívnili spoluprácu s viacerými organizáciami a pre našich návštevníkov pripravujeme viac exkurzií a vychádzok. Okrem sov sa tak tento rok verejnosť môže tešiť aj na motýle, obojživelníky, plazy, ale i flóru či neživú prírodu vo forme minerálov a nerastov," uviedlo vedenie Mestských lesov v Bratislave.

Výskyt sov a aj počet ich mláďat je podľa organizácie ovplyvnený množstvom semien, ktoré vyprodukujú stromy. Ak ich je málo, nemusia zahniezdiť vôbec a ak ich je veľa, môžu mať sovy viac mláďat. "Sova sa neživí semenami, ale hlodavcami a ich počet je ovplyvnený množstvom dostupnej potravy," podotkli Mestské lesy v Bratislave.