Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

I. NESROVNAL: Do Metropolisu môže vstúpiť iná firma a kasíno postaviť

Metropolis Foto: Trigranit

Megakasíno malo byť súčasťou projektu Metropolis pred štyrmi rokmi. Vtedy sa proti nemu postavili tisícky ľudí, ktorí herne nechceli.

Bratislava 20. januára (TASR) – Memorandum, ktoré prinesie sľub investora, že pri bratislavskej mestskej časti Jarovce nikdy nevyrastie megakasíno – aj to žiada predseda najväčšieho bratislavského mestského klubu SDKÚ-DS, Most-Híd Ivo Nesrovnal od primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru-SD). "Firma sa vyjadrila, že ide iba o dnešok, prvú etapu, že hovorí iba za spoločnosť. V ďalšej etape teda vôbec nie je vylúčené, že niekto iný do projektu vstúpi a kasíno postaví," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii Nesrovnal.

Megakasíno malo byť súčasťou projektu Metropolis pred štyrmi rokmi. Vtedy sa proti nemu postavili tisícky ľudí, ktorí herne nechceli. Teraz sa projekt vrátil a na minulotýždňovom rokovaní ho vláda vyhlásila za významnú investíciu, vďaka čomu môže investor stavať bez súhlasu samosprávy. Už však bez megakasína. Text dokumentu podľa ministra dopravy Jána Počiatka (Smer-SD) hovorí o tom, že projekt ako významná investícia je podporená iba v tom kontexte, ako je dnes definovaná, čiže bez kasína. "V prípade, že by to investor porušil, tak celý materiál prestáva platiť," zdôraznil.

Nesrovnal sa však nazdáva, že čo sa raz začalo ako projekt kasína, ako projekt kasína aj skončí. "Materiál, predložený do vlády, hovorí iba príkladne, čo v tom projekte má byť, napríklad akvapark či kongresové centrum. Iné veci tam pokojne môžu byť, len nie sú spomenuté," podotýka šéf najsilnejšieho mestského klubu. Preinvestovať stovky miliónov eur a čakať návratnosť z akvaparku či kongresového centra je podľa jeho slov nereálne. "Tie peniaze sa nikdy vrátiť nemôžu. To všetko nahráva indíciám, že tam musí ísť iný projekt, ktorý peniaze prinesie. Buď to budú dotácie, mestské či štátne, alebo nosný projekt, napríklad kasíno," upozornil Nesrovnal. Pripomenul, že investor už v roku 2010 hovoril, že bez kasína projekt nemá zmysel.

Okrem memoranda, ktoré by mala spoločnosť podľa Nesrovnala podpísať za seba aj ďalších prípadných právnych nástupcov, chce šéf klubu tiež o projekte Metropolis rokovať priamo s investorom. Žiada primátora, aby pozval jeho zástupcu na najbližšie rokovanie mestského zastupiteľstva koncom januára, kde projekt predstaví. "Investor by mal vysvetliť všetky detaily projektu poslancom, starostom aj verejnosti, aby sa všetky pochybnosti vyvrátili a nikto ho nemohol spochybniť," dodal.

Hovorca Bratislavy Stano Ščepán vraví, že primátor už dnes má v rukách list od investora, v ktorom sa ten zmieňuje, že o kasíne neuvažuje. "O realizácii projektu bude určite s investorom ešte rokovať, o výsledkoch budeme informovať poslancov aj verejnosť. Naďalej pritom platí rozhodnutie, že projekt musí byť v súlade s územným plánom mesta," doplnil Ščepán.

Vydanie osvedčenia o významnej investícii pre projekt Metropolis spoločnosti Hervex, dcérskej firmy investora TriGranit, schválil vládny kabinet 15. januára. V priamej súvislosti s investičným zámerom sa má vytvoriť do konca roku 2018 najmenej 330 nových pracovných miest a predpokladané daňové výnosy z projektu predstavujú približne 10 miliónov eur ročne. Plánovaný viacúčelový komplex je situovaný v katastrálnom území mestskej časti Jarovce a mestskej časti Petržalka. Umiestnený je na pozemkoch vo vlastníctve žiadateľa, v bezprostrednej blízkosti diaľnice D2.