Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Bratislavský kraj

O novom zložení parlamentu rozhoduje i Nový Svet

Na snímke volič vhadzuje hlasovací lístok v obálke do volebnej schránky vo voľbách do Národnej rady SR v najmladšej obci Bratislavského kraja v Novom Svete v okrese Senec 29. februára 2020. Foto: TASR - Erik Mader

Prvý voličský hlas sa dostal do volebnej urny približne 15 minút po otvorení volebnej miestnosti.

Nový Svet 29. februára (TASR) - Aj v najmladšej obci Bratislavského kraja, v Novom Svete, sa sobotné voľby do Národnej rady SR konajú v pokojnom a bezproblémovom duchu. "Začali sme načas, zatiaľ je to pokojné, také, ako tu vlastne býva vždy,“ uviedla pre TASR predsedníčka okrskovej volebnej komisie v Novom Svete Darina Šebeňová.

Dodala, že prvý voličský hlas sa dostal do volebnej urny približne 15 minút po otvorení volebnej miestnosti. Okrem rezidentov obce už hlasovali aj dvaja voliči, ktorí využili hlasovací preukaz. "Počas dňa prídu bezpochyby aj ďalší, radi sa sem vracajú ľudia, ktorí tu kedysi bývali," dodala Šebeňová.

Záujem o parlamentné voľby je poznať aj na tomto mieste Slovenska. "Ľudia sú informovaní, záleží im, aké bude Slovensko v ďalšom období," potvrdila z vlastných skúseností a predvolebnej atmosféry predsedníčka okrskovej volebnej komisie.

Na rozdiel od iných samospráv, v Novom Svete nebol problém s kreovaním okrskovej volebnej komisie. "Sme už zohraná partia, je pravda, že zo zdravotných dôvodov sme museli obmieňať členov počas tohto týždňa, no problém to nespôsobilo," dodala.

S deťmi prišiel voliť aj pán Tomáš. "Voľby sú možnosťou vyjadriť svoj názor. Ten, kto voliť nepríde, sa darmo potom vyjadruje k situácii, lebo možnosť podporiť to, čo si želá, nevyužil," osvetlil motiváciu prísť voliť. Od zmien po voľbách očakáva, že sa budú týkať zákonov. "Niektoré sú zbytočné, niektoré, naopak, nedostatočné," povedal.

Od roku 2002 samostatný Nový Svet, ktorý bol kedysi súčasťou Senca a neskôr obce Réca, má v súčasnosti 94 obyvateľov, z nich môže voličské oprávnenie využiť 74.